Naslovnica Lifestyle Žene su slabiji spol? Ovo je iznenadilo znanstvenike

Žene su slabiji spol? Ovo je iznenadilo znanstvenike

PODIJELI

Jedna od “vječnih” tema jest da su žene slabiji spol, no čini se da lakše podnose bol.

oglasi

Tako pokazuju rezultati istraživanja provedenog u Kanadi, a znanstvenike je iznenadilo i saznanje da žene zaboravljaju na bolove, a muškarci ne. Upravo stoga muškarci su pod većim stresom i hipersenzibilni su kada im se ponavlja ista bol.

Prisjetili smo se nekoliko eksperimenata proteklih godina u kojima su muškarcima pokušali izazvati bolove u rangu s porođajnima i mnogi od sudionika ovog eksperimenta nisu ih mogli izdržati. A žene rode i jednom, dvaput, triput…I te se boli, nakon što prođe, više ne sjećaju. To je jedan od razloga zašto je ženama teško opisati porođajnu bol, osim da je bila “jaka”.

Iako su osjetljivije na bol, lakše je podnose, jedan je od zaključaka ovog istraživanja.

U prvom eksperimentu sudjelovalo je 38 žena i 41 muškarac, volontera, koji su se suočili s bolovima u rukama, a čiju su jakost ocjenjivali na ljestvici od nula do sto.

Odmah nakon toga, znanstvenici su ih suočili sa snažnijim intenzitetom bolova. Zamoljeni su da 20 minuta izvode vježbe za ruke, što zna biti poprilično bolno. Ponavljali su eksperiment svaki dan. Pokazalo se da su muškarci bolove ocjenjivali jačima u odnosu na prethodni dan, i u odnosu na žene.

“Očekivali smo da će idući dan rezultati pokazati jaču osjetljivost na bol, ali ono što nas je iznendilo jest činjenica da su to bili – muškarci, a ne žene, rekao je voditelj istraživanja Jeffrey Mogil.

Rezultati su objavljeni u časopisu Current Biology.

vecernji.ba