12 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

ALARMANTNO / Nadzire li se krah zdravstvenog sistema SBK?

Ljekarska/liječnička komora SBK uputila je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

Ljekarska/liječnička komora je strukovno udruženje doktora medicine koja nema ulogu pregovarača sa Vladom SBK/KSB u vezi kolektivnog ugovora i regulisanja radno pravnog statusa doktora medicine u SBK/KSB, već taj posao u njihovo ime vrši Sindikat doktora medicine i doktora stomatologije.

Kao što znate, Ljekarska/liječnička komora je nadležna za licenciranje doktora medicine. Članovi naše Komore obavljaju najodgovorniji posao u društvu, te su najškolovaniji i najeduciraniji dio naše društvene zajednice, i očekuju naspram toga da budu vrednovani od iste. Napominjemo da, školovanje jednog doktora medicine poslIje završene srednje škole traje 12 semestara ili 6 godina, specijalista u prosjeku još 5 godina, a subspecijalista još dodatnih 2 godine. Edukacija tu ne prestaje, već se nastavlja i provodi cjeloživotno u čemu učestvuje i Komora kao nosilac aktivnosti.

Analizom dobne strukture naših članova uvidjeli smo da najveći procenat doktora medicine je u dobnoj skupini od 55 do 65 i stariji od 65 godina, dok u modernim zapadnim društvima najveći procenat u dobnim strukturama 35 do 45 i 45 do 55 godina. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Odgovor je jednostavan, sve je manji priliv doktora medicine po završenom fakultetu kao i mladih specijalista, jer isti ili ostaju u većim centrima naše države ili, što je u zadnje vrjeme učestalo odlaze van granica BiH gdje imaju mnogo bolje uslove rada, brže i lakše napredovanje, sigurnost na poslu, bez mobinga od strane nadređenih i normalno daleko boljeg materijalnog statusa.

Upozoravamo nadležno Ministarstvo, Vadu i ZZO SBK/KSB, direktore/ravnatelje javnih zdravstvenih ustanova, ako se nastavi ovakav negativni trend u vezi starosne strukture Komore predstoji nam krah zdravstvenog sistema u narednom periodu. Već sada imamo ogromne liste čekanja za određene dijagnostičke i terapijske procedure, ljekari porodične medicine primaju i do 100 pacijenata dnevno, a pojedine specijalističke ambulante od 40 do 50 pacijenata dnevno, te Vas pitamo, po kojim normativima oni rade, koja je kvaliteta usluge koju mogu pružiti pacijentima. Sve to govori u prilog da i sad trenutno imamo manjak doktora medicine (porodičnih, specijalista, subspecijalista).

Rješenje je svakako privući mlade doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste, jer samo oni mogu donijeti novo znanje, nove dijagnostičke i terapijske procedure, a da bi do toga došlo trebate popraviti uslove rada, normative, omogučiti pristupačniju i brzu edukaciju, popraviti materijalni status doktora medicine koji su nosioci zdravstvenog sistema i bez koji isti ne moze postojati.

- Oglašavanje - alarmantno / nadzire li se krah zdravstvenog sistema sbk?

U interesu naših članova, našeg društva u cjelini, pacijenata, a nemojte zaboraviti da smo i Vi i mi jednog dana pacijenti. Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB daje bezrezervnu i apsolutnu podršku STRUKOVNOM SINDIKATU DOKTORA MEDICINE I DOKTORA STOMATOLOGIJE.

Predsjednik Ljekarske/liječničke komore SBK/KSB Dr. Rusmin Jusufspahić

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima