blank

Zatvaranje izolatorija u ZDK, pozitivne pacijente prebacuju na odjel KBZ-a

Pročitajte

OBJAVLJEN POZIV/ U Zenici počinje projekat poboljšanja energetske efikasnosti

Grad Zenica raspisao je Javni poziv etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti...

Izdavači tuže Internet Archive zbog ‘piraterije’

Kada su biblioteke širom Sjedinjenih Američkih Država počele zatvarati vrata zbog pandemije korona virusa, Internet Archive počeo...

Rast broja zaraženih/ U FBiH pozitivno 10 uzoraka

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 279...

Zbog smanjenog broja aktivnih pacijenata pozitivnih na Covid-19 u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) danas će početi izmještanje pacijenata iz depadansa u Stacionaru, a sve takve pacijente će smjestiti na Odjel za infektivne bolesti- najavio je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Danas je u tom kantonu otkriven samo jedan novi slučaj zaraze, a radi se o pacijentu iz Kaknja, čime je ukupan broj zaraženih u ZDK-u od početka pandemije povećan na 247, ali je aktivno zaraženih preostalo još oko 10-ak posto.

  • Trenutno u našem izolatoriju imamo samo 24 pozitivna pacijenta, ali ćemo tokom dana otpustiti njih sedam-osam pa će ta brojka pasti značajno ispod 20.

Zato smo odlučili da sve pozitivne pacijente iz izolatorija prebacimo na naš bolnički odjel, na kojem već imamo devet Covid-19 pacijenata. To je puno praktičnije za njihovo liječenje, a želimo i da oslobodimo prostor u Stacionaru – kazao je Skomorac.

On najavljuje da će, ako bi došlo do pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije ili drugog vala pandemije Covida-19, u depadansu Stacionara zadržati prostor za samo 80 takvih pacijenata.

-Čim izmjestimo ove pacijente, sve ćemo prostorije Stacionara temeljito dezinficirati i okrečiti, a prostor za Covid-19 pacijente bit će konzerviran. Bit će korišten samo u slučaju da se pokaže potreba za smještaj većeg broja osoba, ali se nadamo da neće biti potrebe. Na našem bolničkom odjelu imamo 60 mjesta u Covid-bolnici, tako da vjerujemo da će nam to biti dovoljno- kaže Skomorac.

Stacionar će uskoro ponovo biti osposobljen za Odjel fizijatrije i druge specijalističko-konsultativne usluge. KBZ je, napominje, u proteklom periodu uspio osposobiti i vlastitu PCR laboratoriju, koja je jučer i napismeno dobila dozvolu za početak testiranja na Covid-19.

  • Mi smo, kao i Opća bolnica Tešanj, dobili privremena rješenja za testiranje sumnjivih pacijenata na Covid-19.

Međutim, ta rješenja važe samo dok traje stanje prirodne nesreće. Kada bude proglašen prestanak stanja prirodne nesreće, a to može desiti svakog trenutka, opet ćemo imati problem, jer ćemo morati tražiti drugo rješenje. Ali, dok je to tako, mi po tom rješenju već možemo raditi – kaže Skomorac.

Već su, ističe, obavili testiranja svih pacijenata koji su smješteni u bolnici, a danas ili tokom sutrašnjeg dana ustupit će i 1.000 testova Općoj bolnici Tešanj.

  • Tako će i oni u Tešnju moći početi testiranja za svoje pacijente i za područje okolnih općina. Obje PCR laboratorije su malih kapaciteta. Optimalno je to po 24 testa dnevno – kaže Skomorac, koji napominje da mogu uraditi i nešto više od 30 testova.
blank
Više s weba

Najnovije

OBJAVLJEN POZIV/ U Zenici počinje projekat poboljšanja energetske efikasnosti

Grad Zenica raspisao je Javni poziv etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti...

Izdavači tuže Internet Archive zbog ‘piraterije’

Kada su biblioteke širom Sjedinjenih Američkih Država počele zatvarati vrata zbog pandemije korona virusa, Internet Archive počeo je s kreiranjem "Nacionalne biblioteke...

Rast broja zaraženih/ U FBiH pozitivno 10 uzoraka

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 279 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Ribolovci Travnik/ Pomor ribe u koritu potoka Komaršćice

Članovi Kluba sportskih ribolovaca Travnik sučeni su svakodnevno sa različitim problemima. Nakon velikih količina smeća koje su uz velike...

Velika Bukovica/ Sutra prisjećanje na sve stradale Bošnjake sa područja općine Travnik

Centralna manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ove godine će se u Velikoj Bukovici,...

Možda vas zanima i ovo

blank