15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Merkel: Njemačka će uložiti kolikogod je potrebno za sanaciju šteta od poplava

Kancelarka Angela Merkel naglasila je u petak da će njemačke vlasti pružiti kolikogod je potrebno novca za saniranje šteta izazvanih razornim julskim poplavama, ponavljajući obećanja za brzom pomoći dok se vratila u dolinu najteže pogođenu katastrofom.

Više od 180 ljudi poginulo je u Njemačkoj a na stotine je povrijeđeno u poplavama 14 i 15. jula, koje su također odnijele ljudske živote i u susjednoj Belgiji. Obilne kiše pretvorile su potočiće u podivljale bujice, odnoseći kuće, mostove u automobile. Uska dolina Ahr, u blizini Bonna u zapadnoj Njemačkoj, pretrpila je najveća razaranja.

Njemačka vlada brzo je pokrenula paket hitne pomoći od otprilike 400 miliona eura za žrtve poplava. Prošlog mjeseca je pristala da pruži 30 milijardi eura dugoročne pomoći za obnovu pogođenih regija.

Merkel je izjavila nakon obilaska grada Altenahr u petak da je u sedam sedmica otkako je prvi put nadzirala štete od poplava mnogo napretka ostvareno, ali je dodala da „ja imam veliko poštovanje prema onome što leži pred nama“.

– Suočavamo se s veoma dugačkim izazovom – izjavila je dugogodišnja čelnica, koj se ne natječe za reizbor na njemačkim saveznim izborima u ovom mjesecu.

Upitana da li je 30 milijardi eura dovoljno za troškove obnove, Merkel je izjavila da nije i da će „svaka buduća njemačka i vlade saveznih država  reći ‘,morali smo učiniti više’“.

–  Niko ne treba da se plaši da će to propasti zbog novca – izjavila je ona na konferenciji za novinare, prenosi AP.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima