blank

KAKO UZGOJITI BOROVNICU NA TERASI: Ako uradite ovo rađat će svake godine

Pročitajte

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren.

Na terasi ili u bašti, u toplijim ili u hladnijim krajevima – uspijeva svuda

Za borovnice kažu da su slatkiši iz prirode. Ali ne treba da se ustručavate, ovo divno voće jedite kad god poželite, jer ne postoji zdravija namirnica.

Ove ljubičaste bobice su odličan antioksidans koji pomaže u jačanju imunog sistema i štite od raka i srčanih bolesti. Uz pomoć borovnice možete da smršate, vratite mladolikost koži, ali i preporodite cijelo tijelo.

Obradovaće vas činjenica da se borovnice mogu gajiti bilo gdje, te da rađaju veoma dobro, ako se ispoštuju osnovni uslovi.

Borovnicu možete posaditi u kantu ili veću saksiju, a možete i u dvorište ali samo ako ono ima kiselo tlo. Jedini uslov ove biljke je da je tlo kiselo. Zbog toga se u Srbiji mahom galji u saksijama ili kantama sa kiselim zemljištem.

Ako borovnicu ipak sadite u dvorištu, slijedite ove korake:

Iskopajte veliku rupu i napunite je tresetom mahovine i pijeska. Posadite borovnicu i redovno je zalivajte. Ako je voda tvrda, zakiselite je sa 2 kašike jabukovog sirćeta prilikom zalivanja. Bitno je da je borovinica izložena suncu, jer će tako bolje da rađa.

Borovnicu je najbolje posaditi tokom ranog proljeća ili 6 sedmica poslije posljednjeg mraza.

Najvažnije je da odaberete sadnicu koja je prilagođena našem podneblju. Zbog toga se prije kupovine najprije posavjetujte sa stručnjacima.

Postoje sadnice prilagođene hladnijim i toplijim krajevima, kao i onima sa umjerenom klimom. Na primjer, u pojedinim dijelovima Sjeverne Amerike borovnica je često jestiva živa ograda.

Ako borovnicu sadite u saksiji, slijedite ove korake:

Izaberite veliku saksiju u koju ćete prvo staviti treset, a zatim zemljište prilagođeno za borovnicu. Kada posadite sadnicu dobro je zalijte: prestanite kada vidite da iz saksije curi voda.

Ne dozvolite da se voda zadržava u tanjiriću ispod saksije, ali isto tako ne dozvolite da borovnica bude nekoliko dana bez vode.

Prve tri godine borovnica se ne orezuje, ali i rijetko rađa, da bi kasnije krenula sa prvim jačim rodom.

Borovnice orezujete krajem zime tako što uklonite stare i suhe grane kako bi dali šansu mladim da rastu.

I vodite računa da vam prije berbe, ptice ne pojedu sve borovnice. Neki ljudi se dovijaju pa borovnice štite mrežama od pernatih grabljivica. Baštovani smatraju da postavljanje nekog ukrasa sa likom sove oko borovnice može da zaštiti grm od ptica.

Više s weba

Najnovije

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona. https://www.youtube.com/watch?v=I8FH7RklasA

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren. Nizozemsku javnost Robben je...

Barca ne odustaje od Lautara, ima novu ponudu za Inter

Barcelona nastavlja pregovore s Interom u želji da do početka nove sezone potpiše Lautara Martineza. Nakon što je uspjela...

Naručio je kafu s mlijekom pa na računu primijetio zanimljiv detalj

Ne, ovaj put nije problem abnormalno visoka cijena ili nekakva greška u pisanju. Zapravo je riječ o običnom...

Možda vas zanima i ovo