blank

RECEPT / Baklava sa orasima koja se topi u ustima

Pročitajte

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne...

Tradicija svakog Bajrama je pravljenje baklave. Ako niste sigurni koji recept da sljedite, evo originalnog koji nam stiže iz srca Bosne, gdje se trpeza na praznik, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!

Sastojci:

  1. 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu,
  2. 900 g mljevenih oraha,
  3. 100 g krupno sjeckanih oraha,
  4. 150 g šećera,
  5. 250 g putera i 100 ml ulja.

Za agdu (preliv):

  1. 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema:

Agu kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne smije da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuhan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi prije nego što se njime prelije baklava.

Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promijeni boju i promiješati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smjesom od putera i ulja (možete smjesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mljevene orahe, koje ste prethodno pomješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje. Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sjecite u oblik dijamanta.

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebalo da bude pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mjestu.

blank

Najnovije

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i preuzima kontrolu nad vašim životom.

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne poželi da se osvježi ukusnim...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj: 11-33-1335-109/20, koja se primjenjuje od...

20 slučajeva kad se priroda zaigrala i životinjama poklonila unikatan izgled

Svijet je pun čuda i zanimljivih prirodnih pojava Čak i vaši kućni ljubimi znaju biti dokaz da se...

ŽIVOT U BOSNI

(VIDEO) Nova prijateljstva i prve simpatije/ Djeca i omladina...

Zabavni park „Kenan“ svake godine obiđe mnoga mjesta na biljanskom kraju. Osim što okuplja omladinu i djecu, nudi školarcima...

Početak programa poduzetničke obuke u BeeZone biznis inkubatoru

Kickoff sastankom sa 47 mladih ljudi koji su prijavili svoje poslovne ideje na javni poziv u okviru projekta „TREIN - Mreža poduzetništva...
blank