blank

RECEPT: Kako napraviti savršen domaći sladoled?

Pročitajte

PROMJENA VREMENA/ U petak sunčano vrijeme, za vikend kiša i pljuskovi

U Bosni i Hercegovini sutra će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost

Oktoberfest se održava, evo gdje

Zbog pandemije koronavirusa ove je godine otkazan Oktoberfest u Münchenu Zamjene za tu svjetski...

Zeničko tužilaštvo predložilo pritvor za tri osobe

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podnijelo je Općinskom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora za tri...

Svi uvijek i stalno želimo sladoled, zar ne? A tek kada je domaći? Onda je najbolji!

Konkurencija mu mogu biti čokoladne kreme i moussevi, pudinzi, ali gosti će na kraju večere uvijek izabrati sladoled. Sladoled je također prilično zahvalan za domaću izradu, dopušta vam da se poigrate okusima i da iznova eksperimentirate.

Bazna smjesa je ključna

Kad napravite dobru bazu, lako je dodati okuse koje preferirate. Donosimo recept za smjesu kojoj su baza jaja.

Trebat će vam:

300 ml slatkog vrhnja
600 ml mlijeka
75 g šećera
3 žumanjka

Priprema:

Stavite slatko vrhnje, mlijeko i šećer u posudu i pustite za zavriju. Mikserom istucite žumanjke. Kada smjesa od mlijeka provrije dodajte je jedan dio u žumanjke kako biste spriječili da se zgrušaju. Zatim sve opet stavite na vatru, na slabu vatru i miješajte žustro. Kada smjesa dostigne temperaturu od 80 stupnjeva, možete ju maknuti s vatre (odnosno kada se dovoljno zgusne). Ostavite da se hladi.

Žumanjci smjesi daju bogatu i baršunastu teksturu. Šećer je potreban jer pomaže da sladoled postane gladak i mekan. Također, umjesto šećera možete koristiti med, agavin sirup ili javorov sirup. Ono što je ključno jest ”bućkati” smjesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka.

Pronađite pravi okus

Jednom kada ste napravili baznu smjesu, dodavanje željenog okusa je najmanji problem. To možete učiniti tako da prilikom kuhanja bazne smjese obogatite mlijeko i slatko vrhnje, na primjer, mahunom vanilije, ukoliko želite sladoled od vanilije ili tako da dodate okus nakon što je cijela bazna smjesa gotova.

Ako okus stvarate dodavanjem pirea od voća, dodajte malo više slatkog vrhnja nego mlijeka u baznu smjesu kako biste kompenzirali višak vode iz voća. Kušajte smjesu kako biste mogli okusiti ima li previše ili premalo voća/aroma.

Miješati rukom ili u aparatu za sladoled?

Proces zamrzavanja pretvara vodu u led, a led se vrlo često voli zgrušati, a ako ste skloni tome da samo malo promiješate smjesu vjerojatno ćete dobiti neravnomjerne komade leda, a ne kremastu smjesu.

Zato, ako ćete sladoled pripremati ručno budite žustri i uporni u miješanju. Ako imate aparat za sladoled, nemate brige, samo sve sastojke ubacite u njega i čekate da odradi svoj posao!

Također, zamrznuti sladoled možete miksati u blenderu svakih sat vremena i vraćati ga u hladnjak. Još jedan pametan trik je da zdjelu u kojoj ćete zamrzavati sladoled stavite 24 sata prije u hladnjak.

Nadamo se da ćete se odvažiti na pripremu domaćeg sladoleda kojima možete davati okuse po želji! (jutarnji.hr)

blank

Najnovije

PROMJENA VREMENA/ U petak sunčano vrijeme, za vikend kiša i pljuskovi

U Bosni i Hercegovini sutra će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost

Oktoberfest se održava, evo gdje

Zbog pandemije koronavirusa ove je godine otkazan Oktoberfest u Münchenu Zamjene za tu svjetski poznatu manifestaciju ipak se održavaju,...

Zeničko tužilaštvo predložilo pritvor za tri osobe

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) podnijelo je Općinskom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora za tri osobe zbog sumnje da su...

NBA: Poznato sedam od osam parova doigravanja

Iako su do kraja ligaškog dijela NBA sezone u "balonu" u Orlandu ostala još dva dana, nakon četiri utakmice odigrane u srijedu...

TVOJ ŽIVOT, TVOJI HITOVI/ Slušaj Narodni radio u Sarajevu na frekvenciji 105.2 FM

Narodni radio Sarajevo oduševit će vas sa zabavnim sadržajem koji pušta svojim slušateljima 24 sata dnevno Pažljivo odabrana muzika,...

ŽIVOT U BOSNI

Početak programa poduzetničke obuke u BeeZone biznis inkubatoru

Kickoff sastankom sa 47 mladih ljudi koji su prijavili svoje poslovne ideje na javni poziv u okviru projekta „TREIN - Mreža poduzetništva...

(VIDEO) Nova prijateljstva i prve simpatije/ Djeca i omladina...

Zabavni park „Kenan“ svake godine obiđe mnoga mjesta na biljanskom kraju. Osim što okuplja omladinu i djecu, nudi školarcima...

Travnik, Vitez i Kiseljak imaju najviše zaraženih u SBK

Travnik, Vitez i Kiseljak trenutno imaju najviše zaraženih osoba koronavirusom na području Srednjobosanskog kantona, rečeno je danas nakon sjednice Kriznog štaba Ministarstva...

PIJACA SA NAJBOLJOM PONUDOM / „Da smo duplo donijeli...

Kažu da je ovo pijaca sa najboljom ponudom. Cijene su pristupačne a pojedini štandovi budu prazni do podne. Ljudi su uvijek raspoloženi...
blank