blank

Za današnji ručak napravite mantije: Stari recept koji se čuva od zaborava

Pročitajte

Neno Murić završio u bolnici, poznato i šta je operisao

Neno Murić iznenada je završio u bolnici. Ova informacija zabrinula je njegove kolege pjevače i muzičare, ali...

Sezonsko voće i povrće iz Hercegovine i ove godine u Bingo trgovinama

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i...

Redovnim studentima u ZDK stipendija Ministarstva za obrazovanje u iznosu od 600 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na visinu i način isplate stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu...

Mantija predstavlja vrstu pite s mesom.

Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.

Sastojci:
– 500 ml mlake vode
– 1 kašičica soli
– 850 gr brašna
– 700 gr junećeg mljevenog mesa
– 2 glavice crnog luka
– 4 pune kašike masla (može i maslac)
– 100 ml ulja
– 1 kašika suhog začina
– 1/2 kašičice bibera

Odozgo

– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehna bijelog luka

Priprema:

U 750 gr brašna dodati so, promiješati malo rukom, pa doljevati vodu i miješati rukom. Potrebno je da se tijesto dobro ‘izmijesi’.

Podijeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom te ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.

Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmiješati rukom.

Otopiti puter s uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti s vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.

Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.

Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.

Stavite jedan, premažete, pa drugi – tako do petog, peti ne mažete.

Pospite odozgo brašnom i stavite preko stola neko platno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lijepi na tkaninu.

Kada ste naslagali (jedan krug na drugi) i stavili na tkaninu (dok stavljate već će početi da se razvlači).

Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.

Kada ste razvukli, isijecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem (krajeve).

Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .

Uvijte jedan krug oko mesa pa isijecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.

Tako uradite do kraja s ostalim tijestom i mesom.

Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobit ćete male jastučiće.

Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, pa premazati ih s ostatkom masla i ulja.

Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.

Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.

Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko nasjeckajte bijeli luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite poslije 10 minuta.

Radiosarajevo.ba

Više s weba

Najnovije

Neno Murić završio u bolnici, poznato i šta je operisao

Neno Murić iznenada je završio u bolnici. Ova informacija zabrinula je njegove kolege pjevače i muzičare, ali...

Sezonsko voće i povrće iz Hercegovine i ove godine u Bingo trgovinama

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i povrća koje se može uzgojiti...

Redovnim studentima u ZDK stipendija Ministarstva za obrazovanje u iznosu od 600 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na visinu i način isplate stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za akademsku 2019/2020....

EU donirala dva ultrazvuka bolnicama u Zenici i Tešnju

Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj isporučen je po jedan ultrazvučni aparat "Logiq V2", čiju je nabavku finansirala Evropska unija u...

Podsticaj Vlade ZDK za podizanje novih zasada jagodičastog voća povećan sa 300 na 700 KM po dunumu

Zeničko-dobojski kanton želi zadržati lidersku poziciju u malinarskoj proizvodnji i podstaći proizvođače da podižu nove zasade, a za to je potrebno sinergijsko...

Možda vas zanima i ovo