-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Muzeju grada Zenica nagrada za savremeno predstavljanje baštine

  ()

  Muzej grada Zenice osvojio je treću nagradu “Destination of Sustainable Cultural Tourism” u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, a koja je dodijeljena 21. oktobra na ceremoniji dodjele nagrada u sklopu godišnje Konferencije o kulturnom turizmu u Atini.

  Okvirna tema ovogodišnje dodjele nagrada je bila “Regenerating European Tourism through Culture, Heritage and Creativity”.

  Ova nagrada je značajna i stoga što je dodjeljuje European Cultural Tourism Network, jedina panevropska mreža za kulturni turizam. Ona ima za cilj pojačati vidljivost evropskih kulturnih turističkih destinacija, graditi platformu za dijeljenje znanja i iskustava te promovirati mrežu.

  Direktor Muzeja grade Zenice Adnadin Jašarević u izjavi za Fenu kaže da su nagradu dobili za doprinos u savremenom  predstavljanju baštine, naročito u domenu turističke ponude.

  – Svakako, na prvom mjestu je interaktivna postavka u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk, potpomognuta dodatnim sadržajima na televizorima, kompjuterima i tabletima. Zatim, regionalni festival srednjovjekovne umjetnosti, igara i kuhinje. Ne treba zaboraviti ni digitalni salon u glavnoj zgradi muzeja uz pomoć kojeg predstavljamo doba unazad nekoliko stoljeća na uređajima iz 21. vijeka – kazao je Adnadin Jašarević.

  Adnadin Jašarević navodi da ova nagrada znači još jedno međunarodno priznanje nesporne činjenice da ova institucija radi u skladu sa suvremenim evropskim muzejskim standardima.

  – Naš muzej je prisutan u komunikaciji sa inozemstvom odavno. Poslije ove nagrade će prisutnost polučiti nove međunarodne projekte – kazao je direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO