Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Na današnji dan do temelja porušena Ferhadija, simbol rušenja džamija u BiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -


Prema kalendaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas se u našoj zemlji obilježava Dan džamija, a za datum je uzet datum rušenja Ferhadije u Banjoj Luci.

Ferhadija, ljepotica u Banjoj Luci, izgrađena je kao i Aladža, u klasičnom osmanskom stilu 1579. godine, a njen graditelj je nepoznat, iako se zna da je on bio učenik velikog mimara Sinana. U sklopu Ferhadije nalazila se sahat kula i tri turbeta.

Sedmog maja 1993. godine, nepoznati počionioci minirali su Ferhadiju i srušili je do temelja. Svo to rušenje bilo je samo dio sprovođenja etničkog ćišćenja sa prostora Banje Luke. Njeni ostaci prebačena su na gradsku deponiju i zakopana zajedno sa biološkim i medicinskim otpadom.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Neki dijelovi bacani su u rijeku Vrbas, a neki su u potpunosti uništeni. Prvo polaganje kamena temeljca za izgradnju Ferhadije položen je 7. maja 2001. godine kada je ubijen Murat Badić, a njegov ubica do danas nije pronađen.

Ferhadija je ponovo otvorena na 23. godišnjicu rušenja, 7. maja 2016. godine, a obnovljena je sredstvima IZ BiH uz donacije iz Turske i Malezije.

Ferhadija džamija je simbol rušenja džamija, ona je jedna od 16 džamija koje su srušene u toku agresije na BiH.

Dan džamija u Bosni i Hercegovini obilježava se kao dan rušenja više od hiljadu vjerskih objekata tokom agresije.

Vjernici se 7. maja prisjećaju 614 džamija koje su srušene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te stotine drugih objekata koji su bili u vlasništvu Islamske zajednice u BiH. Prema podacima Islamske zajednice osim džamija u BiH je od 1992. do 1995. godine srušeno 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Na teritoriji koju je kontrolisala Vojska RS srušene su 534 džamije, dok je na teritoriji koju je kontrolisao HVO srušeno 80 džamija. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u BiH prije 1992.

Na današnji dan do temelja porušena Ferhadija, simbol rušenja džamija u BiH

radiosarajevo.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas