Na ovogodišnjem MOFF-u najbolja filmska ostvarenja regije (VIDEO)

Ovogodišnje, petnaesto izdanje Mostar film festivala – Festivala filmske glume (MOFF) na kojem će biti prikazana najbolja regionalna filmska ostvarenja, bit će otvoreno u četvrtak, 28. listopada, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosač projekcijom filma “A bili smo vam dobri”, u režiji Branka Schmidta.

Ostale projekcije natjecateljskog dijela programa bit će prikazane u auto kinu na platou Sajma gospodarstva u Mostaru, izvijestili su na konferenciji za novinare u Mostaru organizatori festivala – Kazališno-filmska udruga Oktavijan.

Ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović, koji je glumi u filmu “A bili smo vam dobri”, kazao je da je riječ o drami čija se radnja događa trideset godina nakon rata.

– Otvaramo festival filmom “A bili smo vam dobri” u kojem je Kazališno-filmska udruga Oktavijan koproducent. Uradili smo i nekoliko dugometažnih igranih filmova s kojima smo neke od ranijih festivala otvorili, tako da želimo nastaviti tu praksu. Trenutno snimamo još jedan film “Vampir s Miljacke” – istaknuo je Knezović.

Dodao je kako su za ovogodišnje petodnevno izdanje MOFF-a složili izvrstan program s najboljim filmovima u regiji.

– Pet naslova imamo iz Srbije, tri iz Hrvatske i po jedan iz Slovenije i Bosne i Hercegovine – kazao je Knezović.

Neki od filmova natjecateljskog dijela programa koji će se prikazati u terminima od 20 i 22 sata u auto kinu su “Nebesa”, “Lihvar”, “Zastoj”, “Te mračne noći”, “Po tamburi”.

Dokumentarni i studentski program, kao i program kratkog filma bit će prikazani u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru 29. listopada i 1. studenoga. Od šest dokumentarnih filmova, dva su dio Festivala posvećenog velikanima domaće i regionalne glazbene scene “Dok ‘n’ ritam”.

Svoja studentska filmska ostvarenja prikazat će studenti filmskih akademija iz Zagreba, Novog Sada, Cetinja i Sarajeva, a bit će održane i Masterclass radionice.

Glasnogovornica festivala Monika Ćubela Savić posebno je izdvojila trodnevnu radionicu s glumcem i redateljem Dejanom Aćimovićem, koja će se održati od 29. do 31. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar pod nazivom “Gluma pred kamerom”.

– Uživo će sudjelovati studenti iz Sarajeva, dok će studenti s drugih akademija sudjelovati u online formatu zbog pandemije koronavirusa – kazala je Ćubela Savić.

Ostale masterclass radionice sa svim studentima, također u online formatu, održat će Branka Bešević Gajić, Anila Gajević i Jasmin Duraković.

Članovi žirija ove godine su filmska i televizijska redateljica Branka Bešević Gajić, ravnateljica kasting agencije “Zona” Anila Gajević i književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova Nedžad Ibrahimović.

– Naša članica žirija Branka Bešević Gajić imat će na Filozofskom fakultetu SUM premijeru svoga filma “Odluka”. Riječ je o interaktivnoj psihološkoj drami o partnerskom nasilju koja ukazuje na važne probleme u našem društvu – istaknula je Ćubela Savić.

Također će biti prikazan i kratki crnogorski film “Duga”, Aleksandra Vujovića.

Cijene ulaznica, detaljan program i raspored projekcija filmova bit će objavljeni sljedećeg tjedna na društvenim mrežama i web stranici Mostar film festivala.

MOFF će biti zatvoren 1. studenoga kada će biti nagrađeni najbolji muški i ženski glumci Festivala, kao i najbolji debitant.

Pokrovitelji ovogodišnjeg MOFF-a su Hrvatski narodni sabor, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar, Mostarski sajam i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Medijski pokrovitelji su Federalna novinska agencija, Običan radio, BHRT, Mostarska panorama, Radiotelevizija Herceg Bosne.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU