NAUKA DALA ODGOVOR Dilema mnogih – trebamo li piti kafu kada smo bolesni

Iako mnogi kažu da topli napitak može pomoći pri ublažavanju simptoma prehlade, postoje neki drugi uzročnici koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što je odaberete kao piće za vrijeme bolesti, piše Best lajf.

Savjeti i preporuke

Ovo su savjeti i preporuke ljekara o konzumiranju kafe, tokom bolovanja prehlade i gripe, prenosi Tuzlanski.ba.

– Kafa igra centralnu ulogu u životima velikog dijela stanovništva, što ukazuje na njenu široku popularnost i kulturološki značaj u društvu – objasnili su istraživači.

No, ono što je posebno zanimljivo jeste da većina ljudi također vjeruje da je ispijanje kafe dobro za njih. Šta je s ispijanjem kafe ako ste već bolesni?

Stručnjaci kažu da kafa može pogoršati vaše simptome bolesti. Istraživanja su pokazala niz zdravstvenih pozitivnih posljedica povezanih s kafom. No, ako se već osjećate bolesno, važno je zapamtiti da je “kafa diuretik”, kažu stručnjaci.

Drugim riječima, kofein povećava proizvodnju urina, što smanjuje količinu tekućine u vašem tijelu.

Gubitak tečnosti

– Kao rezultat toga, ovaj vas napitak može dehidrirati i pogoršati simptome kada ste bolesni – objašnjavaju ljekari. Kada imate prehladu ili gripu, možete osjetiti simptome kao što su znojenje, povraćanje i proljev – a svi oni već pogoršavaju gubitak tečnosti u organizmu.

Održavanje hidratacije pomaže u nadoknađivanju tečnosti koju ste izgubili dok ste bolesni, te može ubrzati proces bolesti do te mjere da vam zatreba hospitalizacija. Nedostatak tečnosti u oragnizmu može prouzrokovati pad krvnog pritiska i spriječiti dotok krvi u srce i druge vitalne organe.

Dobra i dovoljna hidratacija tijela pomaže bržem ozdravljenju.

Međutim, ne trebate se brinuti samo o posljedici dehidracije kada ste bolesni, a kozumirate kafu.

– Takođe, može iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome gastritisa i refluksa kiseline – kaže ljekar.

Krvni pritisak

Ljekari upozoravaju da kofein, takođe, može povećati broj otkucaja srca i krvni pritisak, “što, možda, nije idealno ako već osjećate simptome prehlade”.

Kako se pokazalo, kofein čak može imati negativan utjecaj na trajanje vaše prehlade.

– Stimulirajuća priroda kofeina može biti kontraproduktivna kada imate posla s virusnom infekcijom. Jedna od stvari koje stvarno trebate uraditi prilikom prehlade jeste da se dobro odmorite i naspavate kako biste pomogli svom tijelu da se oporavi – kažu ljekari.

Kafa može biti i korisna

Međutim, nisu sve loše vijesti.

– Kafa je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu – ističu ljekari.

Stimulativna djelovanja kofeina, takođe, mogu biti od pomoći ako imate zadatke ili posao koji ne možete odgoditi dok ste bolesni.

– Ako se osjećate umorno ili ošamućeno zbog bolesti, umjerena količina kofeina može pomoći u povećanju budnosti i koncentracije – napominju ljekari.

I bolje je posegnuti za šoljicom kafe dok ste bolesni nego za nečim poput energetskog pića, koje obično ima “više kofeina nego šoljica kafe” i ne sadrži iste antioksidanse kao kafa, koji mogu “pojačati imunitet i pomoći u borbi protiv infekcija”, kažu ljekari.

BONUS VIDEO:

NAUKA DALA ODGOVOR Dilema mnogih – trebamo li piti kafu kada smo bolesni appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU