Nauka ponudila odgovor/ Jesu li žene otpornije na koronavirus?

Iako se ranije špekulisalo u vezi s tim, nauka možda napokon ima odgovor na to zašto su žene otpornije na COVID-19.

Najnoviji dokaz ponudio je naučnik s Univerziteta Illinois u SAD-u Graziano Pinna. On je svoje dokaze koji sugerišu da ženski reproduktivni hormoni možda igraju ulogu u spolnoj pristranosti koronavirusa iznio u članku koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu “Trends in Endocrinology & Metabolism”.

Podaci vezani za pandemiju pokazali su da težina simptoma bolesti COVID-19 i smrtnost nakon zaraze češće pogađaju muškarce od žena. Novi izvještaji pokazuju da ženski reproduktivni hormoni možda imaju zaštitnu ulogu.

Pinna je opisao neke od učinaka hormona estrogena i progesterona koji mogu spriječiti razvoj težih simptoma i rizik smrti od koronavirusa.

Ovaj naučnik nudi i primjere kako ti hormoni provode protuupalne radnje, preoblikuju kompetencije imunoloških stanica te stimuliraju viši nivo antitijela protiv virusa.

Pozivao je da se provedu klinička testiranja kako bi se istražilo mogu li ti hormoni biti od koristi i muškarcima te ženama u postmenopauzi.

Estrogen, progesteron i progesteronski metabolit alopregnanolon, zajedno igraju ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima.

Progesteron se veže i na niz drugih imunoloških ćelija, uključujući i prirodne ćelije ubojice, makrofage i dendritske stanice. Veže se i na neimunološke ćelije, uključujući epitelijalne i endotelijalne ćelije koje se nalaze u dišnim putevima, gdje modulira ćelijske signale i aktivnosti na način koji ublažava infekciju, piše News Medical Life Science.

Estrogeni su isto tako potentni regulatori procesa u imunološkom sistemu, jer izražavaju protuupalne i neurozaštitne efekte.

Opadanjem nivoa estradiola za vrijeme menopauze pokazalo se da se smanjuje i broj B i T stanica, dok se istovremeno povećava proizvodnja protuupalnih citokina.

“Intrigantno je da su žene tokom menopauze pod povećanim rizikom od zaraze”, kaže Pinna.

Nadalje, estradiol uvodi i viši nivo antitijela te ćelija uključenih u proizvodnju antitijela tokom reakcije na virusnu infekciju pa njegov snižen nivo u tijelu smanjuje i taj učinak.

IZVOR: Klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU