Petak, 23 travnja, 2021

Nauka ponudila odgovor/ Jesu li žene otpornije na koronavirus?

Iako se ranije špekulisalo u vezi s tim, nauka možda napokon ima odgovor na to zašto su žene otpornije na COVID-19.

Najnoviji dokaz ponudio je naučnik s Univerziteta Illinois u SAD-u Graziano Pinna. On je svoje dokaze koji sugerišu da ženski reproduktivni hormoni možda igraju ulogu u spolnoj pristranosti koronavirusa iznio u članku koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu “Trends in Endocrinology & Metabolism”.

Podaci vezani za pandemiju pokazali su da težina simptoma bolesti COVID-19 i smrtnost nakon zaraze češće pogađaju muškarce od žena. Novi izvještaji pokazuju da ženski reproduktivni hormoni možda imaju zaštitnu ulogu.

Pinna je opisao neke od učinaka hormona estrogena i progesterona koji mogu spriječiti razvoj težih simptoma i rizik smrti od koronavirusa.

Ovaj naučnik nudi i primjere kako ti hormoni provode protuupalne radnje, preoblikuju kompetencije imunoloških stanica te stimuliraju viši nivo antitijela protiv virusa.

- Oglašavanje -

Pozivao je da se provedu klinička testiranja kako bi se istražilo mogu li ti hormoni biti od koristi i muškarcima te ženama u postmenopauzi.

Estrogen, progesteron i progesteronski metabolit alopregnanolon, zajedno igraju ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima.

Progesteron se veže i na niz drugih imunoloških ćelija, uključujući i prirodne ćelije ubojice, makrofage i dendritske stanice. Veže se i na neimunološke ćelije, uključujući epitelijalne i endotelijalne ćelije koje se nalaze u dišnim putevima, gdje modulira ćelijske signale i aktivnosti na način koji ublažava infekciju, piše News Medical Life Science.

Estrogeni su isto tako potentni regulatori procesa u imunološkom sistemu, jer izražavaju protuupalne i neurozaštitne efekte.

Opadanjem nivoa estradiola za vrijeme menopauze pokazalo se da se smanjuje i broj B i T stanica, dok se istovremeno povećava proizvodnja protuupalnih citokina.

“Intrigantno je da su žene tokom menopauze pod povećanim rizikom od zaraze”, kaže Pinna.

Nadalje, estradiol uvodi i viši nivo antitijela te ćelija uključenih u proizvodnju antitijela tokom reakcije na virusnu infekciju pa njegov snižen nivo u tijelu smanjuje i taj učinak.

IZVOR: Klix.ba

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO