2 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Nijemci ušli u trag ubicama sarajevskih policajaca: Mobitel se isključio u Bijeljini!?

Danas se navršava osam mjeseci od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića a da istraga nije otišla dalje od onoga što je javnosti predočeno na samom početku – da su policajci prilikom patrole naišli na kradljivce vozila koji su ih usmrtili. Istraga se i dalje vrti oko Srećka Trifkovića, Nedeljka Lizdeka, Stefana Samardžije i Miloša Obradova, koji su u pritvoru.

Još se čeka da se utvrdi ko je u noći kada su ubijeni policajci koristio američki broj mobitela i koga je zvao. Tokom istrage došlo se do saznanja da su njemački obavještajci otkrili da je taj broj korišten na Alipašinom Polju, te da se isti broj mobitela aktivirao u Bijeljini, a potom se ponovo isključio, piše Oslobođenje.

Također se traga za oružjem kojim je počinjen zločin, ali i za crnim Seat Leonom kojim su se ubice dovezle na Alipašino Polje. Navodno je taj automobil sakriven na širem prostoru Sarajeva, ali s obzirom na protok vremena, teško da će ikad biti pronađen.

Vještačenjem videosnimaka u Sloveniji obavljeno je i mjerenje silueta na snimcima, te se pretpostavlja da se radi o Obradovu, Samardžiji i Lizdeku, no, pitanje je da li će taj dokaz biti validan ako dođe do sudskog postupka.

nijemci ušli u trag ubicama sarajevskih policajaca: mobitel se isključio u bijeljini!?

Iza ubistva policajaca stoji automafija, ovaj je predmet trebalo da se prebaci na državni nivo i da se uključi SIPA kako bi istraga bila efikasnija. Pošto se to nije desilo, pojedine političke stranke iskoristile su ovaj slučaj da se stanje bezbjednosti u KS-u prikaže u što gorem svjetlu, navodi naš sagovornik iz MUP-a KS-a.

Iako policija, kako saznajemo, raspolaže indicijama ko su učesnici u ubistvu, od njih se traži da otkriju sve detalje zločina, stoga i ne čudi da se na osumnjičene vrši veliki pritisak. Tako su Samardžija i Obradov osumnjičeni za ubistvo Damira Ostojića Šijana u Banjoj Luci, i to nakon što je Trifković navodno propjevao i otkrio ubice.

- Oglašavanje -

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjoj Luci, ističe da je teško reći da li je osam mjeseci predugo vrijeme za otkrivanje ovog zločina.

“Mislim da nije dobro u javnosti markirati određenu grupu kao izvršioce ubistva policajaca ako za to ne raspolažete dobrim dokazima, jer se na taj način javnost, ali i istražni organi usmjeravaju samo u jednom pravcu. No, istražna aktivnost je takva da nikad ne znate na kakve tragove i dokaze ćete naići, a različite su i metode kako ćete ih pribaviti tako da budu relevantni”, kaže Župljanin.

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima