11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Nikšić: Deblokirati rad institucija BiH (VIDEO)

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka iz FBiH koji djeluju u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH smatraju ključnim pitanje povratka odlučivanja u institucije BiH, te traže izmjene Izbornog zakona koje će garantovati fer i poštene izbore – izjavio je danas predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić.

Nikšić je danas u Parlamentu BiH organizovao sastanak na koji su, kako je rekao, pozvani predsjednici opozicionih političkih partija koje su opredijeljene za zaštitu državotvornosti BiH, kao i šefovi klubova tih stranaka, te delegati u Domu naroda koji nisu iz vladajuće koalicije.

– Svi su se odazvali pozivu i imali smo vrlo konstruktivnu raspravu i doneseno je i potpisano osam zaključaka. Nije nebitno da kažemo kako iza ovih političkih partija stoji više 450.000 glasova na posljednjim izborima i to je nešto što je respektabilna snaga i što se mora uvažavati – rekao je Nikšić nakon sastanaka.

Govoreći o intenciji zaključaka Nikšić je naglasio da prije svega smatraju ključnim pitanje povratka odlučivanja u institucije BiH, u PSBiH.

– Tražimo da se preduzmu sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije. A kad se vratimo u institucije sistema, imamo i mi svoje neke prijedloge i zaključke koji govore o daljoj deblokadi procesa – dodao je Nikšić.

Naveo je da kao opozicione političke partije nemaju baš povjerenja u dobre namjere vladajućih, te insistiraju da prvi potez nakon deblokiranja Parlamentarne skupštine BiH bude usvajanje izmjena Izbornog zakona koje će garantirati fer i poštene izbore u BiH. Dakle, izmjena Izbornog zakona koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor i identifikaciju birača i videonadzor na biračkim mjestima.

– Nakon toga može se pristupiti izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda. Također, u zaključcima smo se dotakli i dali podršku radu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dali smo mu podršku na provođenju onih aktivnosti koje on smatra da su neophodne – kazao je Nikšić.

Potpisnici zaključaka, kako je dodao, tretirali su među ostalim i pitanje državne imovine gdje insistiraju na tome da se uvažavaju činjenice da je BiH nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica UN-a i država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, kao i pravni i historijski kontinuitet, te činjenicu da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve.

U svojim zaključcima komentralisali su i ideju o preuranjenom gašenju OHR-a i smatraju da svi oni koji insistiraju na tome ne misle dobro BiH.

– Opozicione političke partije koje imaju zastupnike iz FBiH, koje su opredijeljene očuvanju bh. identiteta, ustavnog poretka i integriteta danas su učestvovale u ovom radu i svojim potpisima i predsjednici i prisutni zastupnici, šefovi klubova i delegati su se obavezali da će tee zaključke provoditi – istakao je Nikšić.

Zaključke su potpisali zastupnici: Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Edin Forto, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević, Mirsad Kukić, Senad Šepić, Enver Bijedić, Aida Baručija, Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Denis Zvizdić i Predrag Kojović.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU