11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Novac vam stvara brige? Evo kako se manje nervirati zbog tankog novčanika

Novac je važna stvar u životu i bilo bi neiskreno kada bi rekli da ne čini bar dio osnove za sreću i zato je razumno biti zabrinut kada ga nema. Ipak, postoji normalna briga i ona koja šteti vašem zdravlju. Ukoliko je briga o novcu prešla vaše granice, slijede savjeti koji bi vam mogli pomoći.

Prvo i osnovno, počnite štedjeti novac bez obzira kolika ta štednja bila. Ona će vam pomoći da se snađete u situacijama koje život ne može da predvidi i bit ćete zahvalni sebi.

Također, štednjamože da vas spasi bespotrebnog duga ili da ga barem umanji, što je također jako važno u organiziranju finansijskog života.

Ono što je važno jeste da se “novac za ne daj bože” zaštiti i od vas samih. Kako to izvesti? Najbolji način bio bi da osigurate što komplikovaniji pristup tom novcu u cilju da sama ideja o zadiranju ruke u ušteđevinu ne dođe u obzir.

Drugi način je da počnete postavljati “glupa pitanja” finansijskim ustanovama i kompanijama s kojima želite sklopiti finansijksidogovor, bilo da je to banka ili državno preduzeće.

Ono što piše u ugovoru je svakako važno da pređete i razumijete, ali nemojte se držati podalje od onog pitanja koje vam se sigurno pojavilo u glavi ali se ustručavate postaviti ga jer biste time pokazali svoje neznanje.

Nije važno, kao klijent kompanije morate ući u koštac sa prirodom vaših obaveza i s onim što bi se moglo desiti u određenim situacijama.

Zato postavite “glupo pitanje” jer će ono možda promijeniti vaš sud o ponudi ili igrati važnu ulogu u pristupu sklapanja kredita ili sličnog podviga. Imate pravo da znate, a u ovom slučaju znanje je novac – i to vaš.

Razgovarajte s nekim – s prijateljima, porodicom, poslodavcem. Možda je vaša briga prevelika i problem rješiv ako uzmete u obzir nešto čega se sami niste ni sjetili. Dvije i tri glave su uvijek pametnije od jedne zato podijelite svoju anksioznost sa osobama kojima vjerujete.

Nije sramota tražiti pomoć od ljudi koji vam žele dobro, a dijeljenje problema je također preporučljivo kako biste, u slučaju da neko i ne želi da vam pomogne, prepoznali okolinu i izlaze na koje baš i ne možete računati.

Budite realistični i smanjite doživljaj, možda živite stilom kojeg zapravo ne možete priuštiti. Možda vaša okolina diktira izvjesni način trošenja za koji mislite da možete izvesti, a zapravo vas finansijski uništava.

Preispitajte svoje mogućnosti i svoje ciljeve i prilagodite se životu koji može podnijeti vaš novčanik. Razgovarajte sa partnerom ili cimerom s kojim dijelite život i dođite do računice koja će vam pokazati kako zaista možete živjeti. Možda je rješenje problema jednostavnije nego što mislite.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU