Novac je važna stvar u životu i bilo bi neiskreno kada bi rekli da ne čini bar dio osnove za sreću i zato je razumno biti zabrinut kada ga nema. Ipak, postoji normalna briga i ona koja šteti vašem zdravlju. Ukoliko je briga o novcu prešla vaše granice, slijede savjeti koji bi vam mogli pomoći.

Prvo i osnovno, počnite štedjeti novac bez obzira kolika ta štednja bila. Ona će vam pomoći da se snađete u situacijama koje život ne može da predvidi i bit ćete zahvalni sebi.

Također, štednjamože da vas spasi bespotrebnog duga ili da ga barem umanji, što je također jako važno u organiziranju finansijskog života.

Ono što je važno jeste da se “novac za ne daj bože” zaštiti i od vas samih. Kako to izvesti? Najbolji način bio bi da osigurate što komplikovaniji pristup tom novcu u cilju da sama ideja o zadiranju ruke u ušteđevinu ne dođe u obzir.

Drugi način je da počnete postavljati “glupa pitanja” finansijskim ustanovama i kompanijama s kojima želite sklopiti finansijksidogovor, bilo da je to banka ili državno preduzeće.

Ono što piše u ugovoru je svakako važno da pređete i razumijete, ali nemojte se držati podalje od onog pitanja koje vam se sigurno pojavilo u glavi ali se ustručavate postaviti ga jer biste time pokazali svoje neznanje.

Nije važno, kao klijent kompanije morate ući u koštac sa prirodom vaših obaveza i s onim što bi se moglo desiti u određenim situacijama.

Zato postavite “glupo pitanje” jer će ono možda promijeniti vaš sud o ponudi ili igrati važnu ulogu u pristupu sklapanja kredita ili sličnog podviga. Imate pravo da znate, a u ovom slučaju znanje je novac – i to vaš.

Razgovarajte s nekim – s prijateljima, porodicom, poslodavcem. Možda je vaša briga prevelika i problem rješiv ako uzmete u obzir nešto čega se sami niste ni sjetili. Dvije i tri glave su uvijek pametnije od jedne zato podijelite svoju anksioznost sa osobama kojima vjerujete.

Nije sramota tražiti pomoć od ljudi koji vam žele dobro, a dijeljenje problema je također preporučljivo kako biste, u slučaju da neko i ne želi da vam pomogne, prepoznali okolinu i izlaze na koje baš i ne možete računati.

Budite realistični i smanjite doživljaj, možda živite stilom kojeg zapravo ne možete priuštiti. Možda vaša okolina diktira izvjesni način trošenja za koji mislite da možete izvesti, a zapravo vas finansijski uništava.

Preispitajte svoje mogućnosti i svoje ciljeve i prilagodite se životu koji može podnijeti vaš novčanik. Razgovarajte sa partnerom ili cimerom s kojim dijelite život i dođite do računice koja će vam pokazati kako zaista možete živjeti. Možda je rješenje problema jednostavnije nego što mislite.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o