5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Od Katedrale do Sebilja u narodnim nošnjama na Dan državnosti BiH

Sarajevska Općina Stari Grad, u suradnji sa Kulturno umjetničkim društvom ‘Baščaršija’, upriličila je na Dan državnosti Bosne i Hercegovine prigodan program – defile članova tog društva.

Odjeveni u narodne nošnje, članovi KUD ‘Baščaršija’ izveli su nekoliko tačaka na platou ispred Katedrale te se potom uputili do Sebilja gdje su također imali prigodan nastup.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić čestitao je, ispred Katedrale, građanima Dan državnosti BiH i podsjetio na važnost današnjeg datuma koji se obilježava kao državni praznik te ih pozvao na optimizam, u ovim, prije svega sa političkog aspekta, teškim trenucima.

– Ne smijemo zaboraviti sve naše poginule, borce i šehide koji su, u temelje ove države, dali živote da bismo ovako svečano mogli obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Zato optimizam i vedrije – naglasio je.

Općinski načelnik Hadžibajrić uključio se, na Dan državnosti BiH u Restoranu ‘Dobre volje’ Udruženja Pomozi ba, u podjelu obroka socijalno ugroženim građanima, korisnicima kuhinje tog udruženja. Za njih je danas organiziran svečani ručak, voće i kolači.

  Sarajevski aerodrom ukinuo deset besplatnih minuta za automobile

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova država bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU