Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Odabrani najbolji eseji na temu “Invaliditet”

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

15. maja, u okviru kolažnog programa „Različiti ali savršeni“ Udruženja Leptir dodijeljene su nagrade za najbolje eseje na temu invaliditet. Pravo učešća na konkursu su imali svi učenici/učenice tri bugojanske srednje škole.

Pristigle radove je ocjenjivao tročlani žiri u sastavu: Biserka Božić, Nihada Alibegović Hadžić i Sanja Krnjajić. Tročlani žiri je ocjenjivao sljedeće elemente: ispunjavanje uslova navedenih konkursom, maštovitost u obradi teme, kreativnost i humanistički pristup. Na konkurs je pristiglo 12 radova. Kako je zbir bodova za nekoliko radova bio izjednačen, angažovan je i četvrti član žirija, Azra Huskić, te sveukupnim zbirom ocjena žiri je donio sljedeću odluku:

1. FATIMA BEĆIĆ za esej „Priča o mojoj prijateljici Lejli“ pod šifrom „1“
2. ALMINA BEĆIROVIĆ za esej „Invalidnost“ pod šifrom „11“
3. NERINA MURATIĆ za esej „Život osoba sa invaliditetom u našem društvu“ pod šifrom „10“

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Čestitamo dobitnicima nagrada. Radovi su nagrađeni novčanim nagradama od 150 KM,100 KM i 50 KM. Osnovni cilj ovog konkursa je bio da se bugojanski srednjoškolci animiraju i da na originalan i kreativan način predstave kako oni vide invaliditet i osobe sa invaliditetom i tako prenesu poruku o važnosti stvaranja inkluzivnog društva.

Isto večer je publika u prepunoj Maloj sali KSC-a imala priliku premijerno pogledati i dokumentarni film o korisnicima Udruženja Leptir „Naše priče“, performans o pravima osoba sa invaliditetom i poslušati zajedničku izvedbu nezvanične himne svih marginaliziranih grupa na znakovnom jeziku „Ne rugaj se“ koju su zajednički izveli Leptirići, Horoljupci i članovi DP Eko Art.

Sve ove aktivnosti su dio projekta SolidArt-solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost koje implementira Dječije pozorište Eko Art u partnerstvu sa Udruženjem Leptir.

Ove aktivnosti su podržane u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas