Optuženi supružnici za neovlašteni promet akciznih proizvoda

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Rifata Mujdanovića, rođenog 1984. godine u Brčkom, državljanina BiH i Sanele Mujdanović, rođene 1984. godine u Brčkom, državljanke BiH za neovlašten promet akciznih proizvoda. 

Optuženi supružnici se terete da su, u periodu od februara mjeseca 2019. godine do 07.07.2020. godine na području Brčkog, radi sticanja nezakonite imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, neovlašteno stavili u promet veću količinu akcizne robe – duhana, duhanskih prerađevina i cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, optuženi su u navedenom periodu rezani duhan, u količini od više stotina kilograma, nabavljali od njima poznatih osoba, a potom isti u više navrata prodavali kupcima po većoj cijeni.

Prilikom pretresa prodajnog mjesta koje su koristili optuženi pronađena je i zaplijenjena veća količina cigareta i duhana bez odgovarajućih kontrolnih i nadzornih markica Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su počinili produženo krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a., stav 1. i u vezi sa članom 29. i 54. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU