Oštećeni novac može se zamijeniti bez provizije ako se predoči 60 posto novčanice


Svima se bar jednom dogodilo da u rukama imaju novčanicu koja je oštećena i trgovac je odbije prihvatiti. Iako na prvi pogled može izgledati kao nerješiv problem, procedura zamijene oštećenih novčanica zapravo je prilično jednostavna. Na godišnjoj razini iz opticaja se povuče i uništi oko 20% komada novčanica konvertibilne marke koje su nužne za opticaj, odnosno takve novčanice zamjenjuju se novim novčanicama, piše Večernji list BiH.

Komercijalne banke

Centralna banka BiH prošle godine uništila je više od 10 milijuna komada neupotrebljivih papirnatih novčanica i šest milijuna kovanica. Najčešća oštećenja su poderane novčanice, uništene masnoćom ili bojom, i spaljene. Zamjena novca koji je nužan za opticaj vrši se u skladu s odlukom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke koji je nužan za opticaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca. U skladu s odlukom, komercijalne banke dužne su obaviti zamjenu oštećenih novčanica KM u punom iznosu bez naknade. Ipak, da bi novčanice bile zamijenjene bez naknade, postoje određena pravila. “Kad je riječ o načinu zamjene oštećenog novca, u skladu s odlukom, komercijalne banke dužne su zamijeniti oštećene novčanice KM, pod uvjetom da podnositelj zahtjeva predoči više od 60% novčanice KM koja je u jednom dijelu i sadrži barem jedan serijski broj ili iz dvaju ili više dijelova i sadrži oba serijska broja”, priopćeno je iz CB BiH. Ako je poderan i izgubljen veći dio novčanice, komercijalne banke građanima ne mogu pomoći. Tada je sve u rukama CB BiH.

Procedure

“Ako je manje od 60%, donositelj te novčanice obraća se Centralnoj banci i tamo popunjava zahtjev za zamjenu novčanice i oni, kad procjene mogu li zamijeniti tu novčanicu, prihvatit će je i zamijeniti opet u punom iznosu. Ako ne, novčanica se uništava kao i sve ostale koje mi predamo”, rekao je za ATV Mišo Žabić, rukovoditelj Odjela za upravljanje gotovinom u Sberbanci. Na osnovi podnesenog zahtjeva za zamjenu s priloženom dokumentacijom, CB BiH za svaki pojedinačni slučaj utvrđuje autentičnost i procjenjuje oštećenje, odnosno utvrđuje postojanje osnove za zamjenu oštećenih novčanica. Ako CB BiH ima dokaz, saznanje ili opravdan razlog vjerovati da su novčanice KM ili kovani novac KM namjerno oštećeni, takav novac bit će povučen iz opticaja bez nadoknade podnositelju. CB BiH ne vrši zamjenu oštećenih novčanica i kovanica stranih valuta, odnosno takvu zamjenu obavljaju središnje banke, odnosno emisijske banke zemalja koje su izdale efektivni strani novac. Moguće je da zamjenu obave i komercijalne banke u BiH, ako je to u interesu njihove poslovne politike i uz proviziju koju određuje komercijalna banka. CB BiH ne uništava samo oštećene novčanice nego i one lažne. Iako građani koji prepoznaju lažan novac rijetko ih odnesu na šaltere banaka jer im za njihovu zamjenu nitko ne može ponuditi nadoknadu. Lani u BiH otkriveno je 500 komada krivotvorenih papirnatih novčanica, najviše u apoenima od 100 KM, te 1500 krivotvorina kovanog novca, najviše u apoenu od jedne KM.

vecernji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU