Pagani dobio novog investitora

Egzotični italijanski proizvođač hipersportskih automobila ima novog investitora.

Riječ je o arapskom investicionom fondu PIF koji je upravo kupio manjinski udio u firmi iz gradića San Cesario sul Panaro.

Kakve će efekte ovo ulaganje imati na budućnost marke? Investicioni fond Saudijske Arabije sve više ulaže u auto-industriju. Nakon što su kupili dionice električne marke Lucid, bacili su oko na kultni Pagani.

Iako se dvije zainteresovane strane nisu javno pohvalile konkretnim iznosima, poznato je da će Arapi u zamjenu za 30 posto dionica, djelimično finansirati buduće projekte u Italiji. Vrijeme će pokazati hoće li ova finansijska injekcija omogućiti Paganiju da se razmaše.

Činjenica da novac dolazi iz Saudijske Arabije nije veliko iznenađenje. Uostalom, s Arabijskog poluostrva dolazi veliki broj kupaca Paganijevih automobila.

Trenutno je ponuda brenda ograničena na već vremešni model Huayra, koji je imao premijeru još 2011. godine.

To je i dalje jedna od najspektakularnijih ponuda na tržištu hipersportskih automobila, ali mnogi kupci vjerovatno očekuju nešto sasvim novo od Paganija.

Za očekivati je da će zahvaljujući finansijskoj injekciji iz Arabije Italijani moći brže da dođu do dostojnog nasljednika.

“Ovaj posao je ključni korak u dugoročnoj strategiji rasta koja predviđa ozbiljna ulaganja uz očuvanje jedinstvenih karakteristika naših automobila”, rekao je Horacio Pagani u intervjuu za arapske medije.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU