Peštek: Pokušat ćemo vratiti olimpijski boks na staze stare slave

Pokretanjem regionalne lige u olimpijskom boksu pokušat ćemo vratiti ovaj sport na staze stare slave, rekao je predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine Enes Peštek nakon današnjeg žrijeba novog regionalnog bokserskog takmičenja koje bi trebalo početi u maju.

Žrijeb regionalne lige u olimpijskom boksu obavljen je danas u Sarajevu. Ligu čini osam klubova iz šest zemalja – po dva kluba iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te po jedan klub iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a našu zemlju predstavljat će bokserski klubovi Radnik Bijeljina i Željezničar Sarajevo.

Peštek ističe da ideja o formiranju ovog takmičenja datira nekoliko godina unazad. 

– Nekoliko posljednjih godina razmatrali smo ideju pokretanja regionalne lige. Nakon sastanaka u Beogradu i Zagrebu, došli smo do žrijeba koji je obavljen danas u Sarajevu. Uporedo s tim želimo oživjeti i neke tradicionalne klubove poput Dinama, Partizana, Zvezde, Željezničara, Budućnosti, Vardara, itd. Željezničar je bio jedan od najtradicionalnijih klubova u bivšoj Jugoslaviji, ali imao je period tišine u radu, ali sada se ponovo vratio – objasnio je Peštek. 

Navodi da bi Željezničar trebao okupiti neke od najboljih boksera iz BiH, koji će potom predstavljati ovaj klub i BiH na regionalnom nivou, te zajedno sa Radnikom uspjeti proći eliminacioni dio takmičenja i plasirati se u playoff. 

Podsjetio je da su osvajači medalja u Jugoslaviji osvajali olimpijske, svjetske i evropske medalje, što dokazuje da je u regionu uvijek bilo mnogo talentovanih boksera.  

– Želimo iznjedriti najbolje takmičare i ponuditi našoj publici vrijednosti olimpijskog boksa – dodao je Peštek. 

U grupi A regionalne lige nastupit će Loznica (Srbija), Željezničar (BiH), Vardar (Sjeverna Makedonija) i Crnogorski sokolovi (Crna Gora). Grupu B sačinjavaju Maribor (Slovenija), Crvena zvezda (Srbija), Vitezovi Zagreb (Hrvatska) i Radnik Bijeljina (BiH). U prvom kolu sastaju se Crvena zvezda – Maribor i Vitezovi – Radnik. 

Bit će održano po šest kola, a zatim će prva dva kluba iz svake grupe činiti “final four”, kako bi se na kraju dobio konačni pobjednik.

Trener u Bokserskom klubu Željezničar Almedin Fetahović ističe da ovo takmičenje znači mnogo za olimpijski boks u cijelom regionu. 

– Cilj svega je uigravanje naših mladih boksera za velika međunarodna takmičenja. Želimo im omogućiti kontinuitet takmičenja kako bi imali priliku da napreduju u karijeri. Bio sam kapiten, a sada ću biti trener Željezničara, tako da mi ovo predstavlja veliku draž – kazao je Fetahović. 

Dodao je da će se ljubitelji ovog sporta u BiH imati priliku upoznati s domaćim bokserima koji, poput Adema Fetahovića i Džemala Bošnjaka imaju priliku da ispune normu za olimpijske igre, a regionalno takmičenje će im mnogo pomoći u pripremi za takav podvig. 

Regionalna liga bi trebala početi polovinom maja, a njen početak zavisi od epidemiološke situacije koja diktira aktivnosti.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU