6.3 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Počinje gradnja prvih devet od 34 kuće za zeničke stradalnike u poplavama

Gradska uprava Zenica potpisala je danas prvih devet od ukupno 34 odobrena ugovora s korisnicima sredstva odobrenih po Javnom pozivu za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine.

Projekt, ukupne vrijednosti 15 miliona eura, s 12,5 miliona eura finansira Evropska unija, dok su partneri u projektu Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, UNDP u BiH te 44 partnerske općine i grada.

Lokalne zajednice imaju obavezu osigurati i zemljište za izgradnju korisnicima koji nisu mogli sami lokaciju, zatim sve dozvole i komunalne priključke.

– Ovo je za mene, kao čovjeka, najvažniji projekat u mom mandatu jer se radi o ljudima. Vi ćete bez ijedne uložene marke dobiti kuće, da dostojanstveno u njima živite sa svojim porodicama – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

On je najavio kako će se kuće početi graditi već 15. jula te da će biti useljive najesen, a preostalih 25 kuća, najavio je Kasumović, počet će se graditi u septembru.

– Uvrstili smo i ljude koji nisu pretrpjeli štete u poplavama, ali su živjeli u neuslovnim objektima. Međunarodni partneri su prihvatili moju sugestiju i uključili ih u finansiranje – kazao je Kasumović i dodao da su donatori pristali finansirati i takve korisnike.

(FENA) H.D.


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima