18 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Pola miliona KM za čišćenje obala rijeke Bosne ZDK-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 2.540.000 KM.

Od toga, za finansiranje ekoloških projekata planiran je iznos od 1,5 miliona KM, tekuće transfere neprofitnim organizacijama 150.000 KM, dok je za nabavku opreme planirano 850.000 KM.

Programom su, po prvi put, planirana sredstva za čišćenje obala rijeke Bosne. Ukupno 500.000 KM putem javnog poziva bit će usmjereno prema općinama u slivu rijeke Bosne u ZDK-u.

Nedovoljan obuhvat organiziranim sakupljanjem otpada u općinama, kao i štete nastale od posljedica elementarnih nepogoda, posredno utiču na onečišćenje obala rijeka različitim vrstama otpada.

– Na ovaj način ćemo pomoći općinama u realizaciji projekata koji se odnose na aktivnosti uklanjanja divljih deponija sa obala i korita rijeke Bosne, čišćenje priobalnog pojasa od krutog otpada, PET i PVC otpada, kao i svih drugih vrsta ambalažnog otpada, te omogućavanje prohodnosti i pješačenja kroz kresanje granja, drveća i šiblja – kazao je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK Arnel Isak.

U Vladi očekuju da će projekt doprinijeti podizanju ekološke svijesti građana i smanjenju onečišćenja obala Bosne duž njenog toka kroz ZDK od Visokog do Doboj Juga.

- Oglašavanje - pola miliona km za čišćenje obala rijeke bosne zdk-a

– Naše opredjeljenje je da u ovom mandatu kroz ovaj i slične projekte omogućimo da se temeljito očisti i uredi korito rijeke Bosne, ali i ostalih rijeka u ZDK. Također, moramo raditi i na podizanju ekološke svijesti građana, jer je to ključ zdravlja nas i budućih generacija – kaže premijer Mirza Ganić.

Programom utroška sredstava Fonda, planirana je i pomoć općinama ZDK u postupku zbrinjavanja komunalnog otpada te podizanje svijesti o okolišu kroz konkretne projekte nevladinog sektora i medija.

Za nabavka opreme za tretman infektivnog otpada u zdravstvenim ustanovama na području ZDK planirano je 850.000 KM, a 100.000 KM planirano je za projekt izgradnje Eko kuće Smetovi kod Zenice, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) E.F.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima