blank

Gračanički poduzetnici podržali mlade studente u izradi vizira za respiratore

Pročitajte

Služba za zapošljavanje TK traži radnike: Pogledajte Javni oglas za prijem sedam radnika

Objavljen je Javni oglas za popunu radnih mjesta u JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla.

OGLAS ZA POSAO: Firma BAJRA traži terenske komercijaliste

Konkurs za prijem u radni odnos - BAJRA d.o.o. Firma “BAJRA” d.o.o. vrši prijem...

Traže se zidari, tesari i građevinski radnici za rad u Njemačkoj

Tvrtka Radnik d.d. Križevci traži tesre, zidare i pomoćne građevinske radnike. UVJETI:

Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli pokrenuli su hvale vrijednu akciju i zajedno sa svojim asistentom Denisom Bečirovićem započeli izradu vizira za respiratore za Univerzitetski klinički centar Tuzla. Njihova inicijativa naišla je na veliku podršku profesora i rektorice Univerziteta u Tuzli kao i brojnih privrednika.

Već jučer je održan sastanak tima profesora i asistenata s direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahidom Jusufovićem, medicinskim direktorom Šekibom Umihanićem i direktorom Klinike za zarazne bolesti Seadom Ahmetagićem na kojem se govorilo o trenutnom stanju na Klinici.

  • Definisali smo potrebne količine kako za UKC Tuzla, tako i procjenu potreba za cijelu BiH. Uzeo sam njihove uzorke i dogovorio sastanke s poduzetnicima u Gračanici u firmi Terrasit insulation. Visok nivo profesionalnosti gračaničkih poduzetnika je pokazan. Rečeno je da se mogu proizvoditi zastitni viziri i modifikovane zastitne naočare. I za tu namjenu je poduzetnik Mirsad Helić zaustavio jedan dio svoje redovne proizvodnje. Naglašavam da ni jedan od ovih poduzetnika ne želi da se ističe njihova uloga u svemu ovome. Treba dodati da su gračanički poduzetnici preko svog Udruženja poslodavaca već prikupili značajna finansijska sredstva za donacije UKC Tuzla u iznosu od više stotina hiljada maraka, i da neće stati na tome – rekao je za FENA-u profesor Zvjezdan Karadžin s Univerziteta u Tuzli i jedan od inicijatora cijele akcije.

U Gračanici inžinjeri već rade na izradi kalupa i mašina potrebnih za proizvodnju opreme. Zaštitna odijela i maske ffp3 će se nabavljati iz jedne firme iz Tešnja za šta su gračanički poduzetnici osigurali sredstva za prvu tranšu.

-Studenti i nastavnici s Mašinskog fakulteta će učestvovati u izradi dijelova za zaštitne vizire i modifikovane zaštitne naočale u svojoj laboratorji u Kampusu Univerziteta u Tuzli. Pri tome će koristiti savremenu opremu koja uključuje najsavremenije 3D printere, lasere i aparate za probijanje i prosijecanje. Pomoć i podršku im je obećala i njemačka firma za robotiku DKR – pojasnio nam je profesor Karadžin.

Univerzitetski klinički centar Tuzla ima i problem s veoma sporom nabavkom opreme za respiratore, a vremena za čekanje nema.

-Zato je bila bitna ova hitna reakcija. Sva nužno potrebna oprema je u nedostatnim količinama a neke od njih, recimo zaštitnih maski ffp3 ukoliko se bude razvila epidemija, trebat će i do 50.000 komada – poručio je.

Ova aktivnost je podržana od menadžmenta Univerziteta u Tuzli, na čelu s rektoricom Nerminom Hadžigrahić, zatim od dekana Prirodno matematičkog fakulteta Vedada Pašića i tima profesora, asistenata i studenata s Mašinskog fakulteta na čelu s profesorima Edinom Cerjakovićem i Alanom Topčićem. (Fena)

blank
Više s weba

Najnovije

FACEBOOK SHOPS/ Nova usluga za online prodaju!

Facebook je predstavio novu funkciju koja će različitim poslovnim korisnicima omogućiti online prodaju putem Facebooka i Instagrama,...

Veliki pad cijena turističkog smještaja u Hrvatskoj

Na hrvatskom Jadranu nekada najjeftiniji aranžmani postali su "najskuplji" usljed turističkog sloma izazvanog virusom korona Tako je najjeftiniji apartman...

Završetak Pelješkog mosta kasni tri mjeseca

Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca, a Hrvatskim cestama je od kašnjenja gradnje mosta veći problem kašnjenje radova na dionici ceste...

Ponovo otvoreni aerodromi u BiH, za strance potreban negativan test na virus

Ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije omogućen je bez ovih uslova Od...

Euro Roal formirao Steel centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala

Euro Roald.o.o. u svojim pogonima u Doboj Jugu formirao je vlastiti Steel Centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala od...

Možda vas zanima i ovo

blank