blank

Plaće/ Najviše su u KS, a najniže u SBK

Pročitajte

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj:...

Prosječna plaća u Federaciji BiH, zaključno s prošlom godinom, prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, iznosila je 928 KM.

Kako bismo dobili odgovor na pitanje kako žive građani u Federaciji BiH, uporedili smo podatke o prosječnoj plaći po kantonima, ali i općinama. Prema podacima Zavoda za programiranje razvoja FBiH, najbolje se živi u Kantonu Sarajevo, gdje prosječna plaća iznosi 1.153 KM.

Rudnici i šume

Na drugom mjestu je Hercegovačko-neretvanski kanton, s prosječnom plaćom od 1.011 KM. Jedino ova dva kantona imaju prosječnu plaću višu od hiljadu maraka. Na trećem mjestu je Livanjski kanton, s prosječnom plaćom od 890 KM, dok je najniža zabilježena u Srednjobosanskom kantonu i iznosi 759 KM.

Kad je riječ o općinama u FBiH, najvišu prosječnu plaću ima Centar u Sarajevu – 1.365 KM, na drugom mjestu je Novo Sarajevo s 1.290 KM, a potom slijedi Bosansko Grahovo s plaćom od 1.163 KM.

Prosječnu plaću višu od hiljadu KM imaju i stanovnici Kupresa (1.019 KM), Trnova (1.010), Starog Grada Sarajevo (1.143), Gruda (1.022), Ravnog (1.158), Mostara (1.112), Dobretića (1.045), Kaknja (1.025) i Bihaća (1.014 maraka).

S druge strane, najnižu plaću imaju stanovnici općine Doboj-Istok, a prosječna iznosi svega 571 KM. Malo bolje žive stanovnici općina Domaljevac-Šamac (616 KM), Gračanica (631), Tešanj (634), Bugojno (640), Čelić (655), Glamoč (671), Gornji Vakuf-Uskoplje (673), Drvar (677), Čitluk (675), Doboj-Jug (683), Gradačac (692) i Olovo (693 KM).

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, najviše plaće u tom bh. entitetu isplaćivane su u općinama koje imaju rudnike, termo i hidroelektrane te šume. Tako je najviša prosječna plaća u Stanarima – 1.180 KM, zatim u Ugljeviku 1.135 KM, dok je na trećem mjestu Gacko, sa 997 maraka. Na dnu popisa su Bosanska Kostajnica sa 650 maraka, Teslić sa 628 maraka, Jezero sa 571 markom, Donji Žabar sa 564 marke, a najniža primanja imaju stanovnici Kupresa, tek 505 KM.

Ekonomista Zlatko Hurtić za „Avaz“ kaže da u situaciji kada domaća statistika vezano za praćenje prihoda stanovništva nije dovoljno razvijena, podatak o prosječnoj plaći daje najpribližniju sliku životnog standarda po općinama.

Domaća statistika

– Očekivano je da najviše plaće imaju stanovnici KS i HNK, ako se uzme u obzir činjenica da su plaće u javnom sektoru visoke. Osim toga, u KS su smještene sve banke koje isplaćuju dosta visoke plaće, zatim državna i federalna administracija, čije su plaće, također, daleko iznad prosjeka u FBiH – pojašnjava Hurtić.

Samo u javnom sektoru

– Nije čudno što je Bosansko Grahovo treće u FBiH po visini prosječne plaće, koja tamo iznosi oko 1.160 KM. To je zato jer ova općina ima tek oko 200 zaposlenih, i to uglavnom u javnom sektoru, a znamo da su njihove plaće inače znatno više nego u privatnom sektoru – pojasnio je Hurtić.

IZVOR: avaz.ba

blank

Najnovije

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne poželi da se osvježi ukusnim...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj: 11-33-1335-109/20, koja se primjenjuje od...

20 slučajeva kad se priroda zaigrala i životinjama poklonila unikatan izgled

Svijet je pun čuda i zanimljivih prirodnih pojava Čak i vaši kućni ljubimi znaju biti dokaz da se...

12 korisnih stvari koje mogu zaštititi vaš dom od provalnika kada niste kod kuće

Hiljade i hiljade provalnika svake godine uspješno obave svoj posao Često im to omoguće vlasnici kuća i stanova...

ŽIVOT U BOSNI

Početak programa poduzetničke obuke u BeeZone biznis inkubatoru

Kickoff sastankom sa 47 mladih ljudi koji su prijavili svoje poslovne ideje na javni poziv u okviru projekta „TREIN - Mreža poduzetništva...

(VIDEO) Nova prijateljstva i prve simpatije/ Djeca i omladina...

Zabavni park „Kenan“ svake godine obiđe mnoga mjesta na biljanskom kraju. Osim što okuplja omladinu i djecu, nudi školarcima...
blank