Potpredsjednik F BiH Refik Lendo predsjednik Organizacionog odbora Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“


Članovi Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje 2024. godine“ Admir Hadžiemrić, predsjednik i članovi Nevzudin Vihrić i Amela Lolić održali su radni sastanak sa potpredsjednikom F BiH Refikom Lendom i prezentovali program manifestacije „Meokrnje 2024. godine“ u čijem se sklopu organizuje Naučni skup sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“.

Posljednjih godina sa platoa Meokrnja na kojem se nalazi identični spomenici stradalim antifašistima u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995, šalje se jasna slika borbe protiv fašizma i neofašizma bosanskoheercegovačkih patriota. U okviru manifestacije Meoknje posljednje dvije godine organizovan je Okrugli sto „Meoknje – simbol borbe protiv fašizma“ i nakon analize Okruglog stola akademska zajednica na čelu sa akademikom Mirkom Pejanovićem predložila je organizaciju Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem što su nosioci aktivnosti Savez antifašista i boraca NOR-a SBK/KSB i Organizacija  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna prihvatili i započeli sa priprema.


U cilju što bolje organizacije Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ članovi Izvršnog odbora na čelu sa Admirom Hadžiemrićem razgovarali su sa potpredsjednikom F BiH Refikom Lendom i zamolili da prihvati da bude na čelu Organizacionog odbora Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ što je na veliko zadovolstvo potpredsjenik F BiH Refik Lendo prihvatio ističući: „Da je borba naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992 – 1995 bila antifašistička borba. Borba protiv zla i borba za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.“

Sa ciljem što uspješnije organizacije Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ u četvrtak, 30. maja 2024. godine, potpredsjednik F BiH Refik Lendo u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora Naučnog skupa sa međunarodnim učešćem „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“  zakazao je sastanak sa Naučnim odborom na čijem je čelu akademik Mirko Pejanović i na kojem će se definisati teme i uputiti pozivi predavačima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU