11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Potpuno novi SUV stupa na scenu (FOTO)

Toyota započinje proizvodnju modela Yaris Cross.

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) pokrenula je proizvodnju Yarisa Cross, potpuno novog, potkompaktnog SUV-a čija će prodaja u Europi započeti u augustu.

Kako kažu u japanskoj kompaniji, uložen je značajan iznos od 400 miliona eura radi omogućavanja proizvodnje dva modela na istoj proizvodnoj liniji u toj fabrici – četvrte generacije Yarisa i Yarisa Cross – čime je povećan godišnji proizvodni kapacitet TMMF-a na 300.000 vozila.

potpuno novi suv stupa na scenu (foto)

Ovaj SUV u segmentu B oblikovan je i razvijen kako bi zadovoljio potrebe europskih kupaca u tom tržišnom segmentu, a očekivana ponuda motora za novi Yaris Cross će mahom uključivati hibridnu verziju s niskom emisijom CO2, shodno planovima marke o udjelu elektrifikovanih varijanti vozila od 90% do 2025.

Yaris Cross je drugi model koji će se bazirati na Toyotinoj mehaničkoj platformi GA-B za kompaktne automobile, kao i osmi model obuhvaćen Toyotinom novom globalnom arhitekturom (TNGA – Toyota New Global Architecture) koji će se proizvoditi u Europi.

“Uvođenje Yarisa Cross je važno jer on ne samo da doprinosi Toyotinoj konkurentnosti, nego i osnažuje našu strategiju lokalizacije proizvodnje i dostizanja maksimalnih proizvodnih kapaciteta koji su usmjereni na Toyotin cilj povećanja prodaje u Europi na 1,5 miliona vozila do 2025.”, ističe Marvin Kuk, izvršni potpredsjednik za proizvodnju.

potpuno novi suv stupa na scenu (foto)

Inače, Toyotina vizija za europsku lokalizaciju ove godine dodatno je proširena jer je Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) započela proizvodnju mjenjača za hibridne modele, uz to osiguravajući 1.5-litarski benzinski agregat i potpuno hibridni pogonski sklop za Yaris i Yaris Cross.

- Oglašavanje - potpuno novi suv stupa na scenu (foto)

Toyota je uložila i u povećanje kapaciteta i modernizaciju svoje fabrike Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) radi proizvodnje nove generacije Yarisa, koji je proglašen Automobilom godine 2021, kao odgovor na znatno povećanu tražnju.

Pokretanjem proizvodnje modela Yaris Cross, ukupan broj zaposlenih u TMMF-u povećan je na gotovo 5.000.

Podsjećamo, Yaris Cross imao je svjetsku premijeru u jeku pandemije, u aprilu prošle godine.

Iako po nekim detaljima stilski podsjeća na RAV4, Yaris Cross ima originalan dizajn koji ga izdvaja od ostalih modela iz game Toyota vozila, prije svega od nešto većeg kupe-krosovera C-HR.

S obzirom na to da dijeli mehaničku platformu s novim Yarisom, Cross model je zadržao isto međuosovinsko rastojanje od 2.560 mm, ali su prepusti karoserije ispred prednjih i iza zadnjih točkova u zbiru veći za 240 mm, pa je i ukupna dužina porasla na 4.180 mm.

Od standardnog Yarisa širi je za 20 mm i viši za 90 mm.

Kokpit je u velikoj mjeri prekopiran iz Yarisa. Ipak, neki detalji su drugačiji, poput instrument table ili komandi automatskog klima-uređaja.

potpuno novi suv stupa na scenu (foto)

Yaris Cross ima hibridni pogon koji se sastoji od elektromotora i 3-cilindarskog 1.5-litarskog benzinca.

Ukupna kombinovana snaga je 116 KS (85 kW), a jedna od komparativnih prednosti ovog automobila je pogon na sva 4 točka, što je rijetkost u segmentu potkompaktnih SUV modela u Europi, piše b92.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima