17.7 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Potvrđena oslobađajuća presuda: Branković i ostali nisu krivi za slučaj Energopetrol

  Kako nam je potvrđeno u Kantonalnom sudu Sarajevo, sudsko vijeće je odbacilo žalbe Tužilaštva KS i potvrdilo presudu koju je Općinski sud donio 7. augusta 2017. godine.

  Ovo znači da su optužbi pravosnažno, uz Brankovića, oslobođeni bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić te članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta.

  Prema optužnici, članovi komisije su, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću (preminuo), Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornoj osobi Energopetrola d.d. Sarajevo i Konzorciju INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese Energopetrola i Federacije BiH. Po zaključenju ovog ugovora Energopetrol je pretrpio gubitke od skoro 33 miliona KM.

  Bivšeg premijera teretilo se za nesavjestan rad u službi. Iako Branković nije potpisao ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji Ahmet Hadžipašić, koji je u međuvremenu umro, Branković je bio obuhvaćen, jer je Tužilaštvo KS smatralo da je napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji ugovora.

  Sudski postupak u ovom predmetu trajao je tri godine.

  klix

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU