Kako nam je potvrđeno u Kantonalnom sudu Sarajevo, sudsko vijeće je odbacilo žalbe Tužilaštva KS i potvrdilo presudu koju je Općinski sud donio 7. augusta 2017. godine.

Ovo znači da su optužbi pravosnažno, uz Brankovića, oslobođeni bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić te članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta.

Prema optužnici, članovi komisije su, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću (preminuo), Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornoj osobi Energopetrola d.d. Sarajevo i Konzorciju INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese Energopetrola i Federacije BiH. Po zaključenju ovog ugovora Energopetrol je pretrpio gubitke od skoro 33 miliona KM.

Bivšeg premijera teretilo se za nesavjestan rad u službi. Iako Branković nije potpisao ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji Ahmet Hadžipašić, koji je u međuvremenu umro, Branković je bio obuhvaćen, jer je Tužilaštvo KS smatralo da je napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji ugovora.

Sudski postupak u ovom predmetu trajao je tri godine.

klix

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o