5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Predstavnici svih 70 bh. biblioteka na Danima COBISS-a u Sarajevu

Predstavnici svih 70 bh. biblioteka koje su članice Kooperativnog online bibliografskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH) okupile su se u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u Sarajevu na drugim po redu Danima COBISS-a. 

Prvi dan je bio rezerviran za sastanak s predstavnicima svih biblioteka iz BiH (javne, fakultetske i specijalne), koje su učlanjene u COBISS.BH, tj. Virtualnu biblioteku Bosne i Hercegovine. To je prilika da se napravi još jedan korak na putu prema Evropskoj uniji, koja je sve svoje članice obavezala na izradu online kataloga javnih biblioteka.

Prisutne je pozdravio direktor NUBBiH Ismet Ovčina istakavši značaj sistema COBISS u bh. bibliotekarstvu, a također se osvrnuo na najznačajnije segmente rada u sistemu.

Direktor IZUM-a Aleš Bošnjak iz Maribora govorio je o implementaciji sistema COBISS u regionu, njegovom razvoju i perspektivama.

Uime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prisutnima se obratio pomoćnik ministra Jasmin Branković koji se posebno osvrnuo na implementaciju sistema E-CRIS.BH i njegov značaj u naučno-istraživačkoj djelatnosti u BiH.

Rukovodilac VIBBiH-a Nevenka Hajdarović govorila je o 33 godine primjene sistema COBISS-a u BiH, kao i o savladavanju novih mogućnosti koje pruža sistem i implementaciji u bh. bibliotekama. 

  Metacritic proglasio “Quo Vadis, Aida” najboljim filmom u 2021. godini

Za drugi dan COBISS dana planirano je potpisivanju ugovora o članstvu u sistemu COBISS.BH novih članica sistema sa područja Tuzlanskog kantona. Dani završavaju promocijom izdanja NUBBiH-a – bibliografija rađenih u sistemu COBISS.BH, saopćeno je iz NUBBiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU