5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Proizvodi zeničke Eko Etne i na policama švicarskih trgovina

Zeničanka Edina Konjić već 15 godina mukotrpno radi na uzgoju i proizvodnji ljekovitog i začinskog bilja, voća i povrća. Kvalitet njenih domaćih proizvoda nastalih iz organskog uzgoja prepoznat je širom BiH, gdje su našli mjesto na policama vodećih trgovačkih lanaca, a odnedavno i nekih evropskih zemalja.

Tražeći lijek u prirodi za oboljelog člana porodice, tada nezaposlena Edina, dolazi na ideju za pokretanje vlastitog biznisa danas predočenog u mali obrt Eko Etna. Umijeće proizvodnje čaja, s pažljivim odabirom biljaka na najvišim vrhovima Vlašića, ono je na čemu je obrt započeo svoje temelje.

U proizvodnom procesu se vodi računa o svim fazama prerade, kao i ambalaži u koju se pakuju. S ponosom ističe da su vlasnici organskog certifikata te da su nosioci zlatne medalje za proizvodnju čaja od stevije. Prepoznalo je to i inostrano tržište, pa se na policama švicarskih trgovinskih lanaca odnedavno mogu kupiti proizvodi nastali u biljnoj radionici ove vrijedne Zeničanke.

„Kupci su prepoznali naše proizvode. Dolaze nam i kući, a šaljemo i putem pošte“, kaže Edina.

  Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za Fatimu koja boluje od karcinoma maternice

Nastao iz sjemena koje brižno čuvaju, ove godine Edina je uzgojila i gigantski paradajz koji teži nevjerovatnih kilogram i 854 grama.

“Ove godine smo osvarili vlastiti rekord uzgojivši paradajz težak skoro 2 kilograma. Isti taj paradajz radimo u rasadu u proljeće, kao i sateviju i slatki pelin”, naglašava Edina.

Također, uzgajaju autohtone sorte voća, pored kojih u svojim voćnjacima imaju i smokvu, limun, mušmulu i aroniju, iz kojih nastaju domaći dzemovi i sokovi.

“Pravimo jedan kvalitetan sok od bobićastog voća bez šećera koji se pokazao odličnim za popravljanje krvne slike i imuniteta”, kaže naša sagovornica, poručivši da bavljenje poljoprivredom donosi mnoge benefite.

“Osjećate se zdravo kada ste u bašti, hranite se zdravo i na kraju lijepo se može i zaraditi ”, ističe Konjić, koja nas svojim primjerom uči da samo ljubav utkana u mnogo truda, a nekada i odricanja, mogu da nas dovedu na konačan cilj. (M. H.)

proizvodi zeničke eko etne i na policama švicarskih trgovina

The post Proizvodi zeničke Eko Etne i na policama švicarskih trgovina appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU