Prvi put od 1992. godine u Zemaljskom muzeju stalna izložba ‘Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” (VIDEO)

Stalna izložba Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba” otvorila je vrata za javnost, prvi put nakon 1992. godine. 

Iz jedne od najvećih i najstarijih prethistorijskih zbirki u ovom dijelu Evrope, koja broji više od 100.000 predmeta, izdvojeno je oko 3.000 arheoloških nalaza koji kroz posebno naglašene tematske cjeline pružaju hronološki uvid u razvoj i slijed kultura prethistorijskih razdoblja.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić naglasio je na konferenciji za novinare da je to najveća i najvažnija stalna postavka tog muzeja.

– To je ujedno i najveća i najvažnija muzejska postavka koju ova država ima. Bio je ovo zajednički poduhvat Zemaljskog muzeja BiH i kolega iz regiona, prvenstveno Srbije i Hrvatske – kazao je. Dodaje da su autorice izložbe Andrijana Pravidur i Ana Marić iz Zemaljskog muzeja BiH. 

Andrijana Pravidur ističe značaj te stalne postavke u kulturnom smislu razvoja čovjeka na području Bosne i Hercegovine.

– Radi se o najstarijem i najdužem, periodu predhistorije, u kojem smo prezentirali razvoj i život čovjeka kroz različite nalaze materijalne kulture koji potječu sa cijelog prostora BiH. U muzeološkom smislu izložba ide hronološkim slijedom, ali unutar toga slijeda izdvojene su različite tematske cjeline na osnovu kojih se posjetiocima može što lakše i bolje prezentirati svakodnevni život čovjeka u predhistorijsko doba na području Bosne i Hercegovine – naglasila je.

Naglasila je i edukativni segment i činjenicu da će mladi svih starosnih dobi moći iz te izložbe nešto naučiti o povijesti ove države, a o tome su dosad samo mogli čitati.

Ana Marić navodi da se izložbom “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” zatvara krug i donosi cijela priča o razvoju čovjeka na prostoru današnje BiH, od predhistorije do kraja srednjeg vijeka.

Najavila je da će ulaz u Muzej biti slobodan, od četvrtka do nedjelje, a poklon je to Zemaljskog muzeja BiH u suradnji sa UN-om. Otvaranje izložbe najavljeno je za večeras za zvanice, a moguće je pratiti i online.

Potpredsjednik Evropskog arheološkog društva, stručnjak iz Hrvatske, Hrvoje Potrebica bio je dio tima koji je pomagao u postavci, a naglašava da je u slučaju te izložbe riječ o evropskim vrijednostima.

– Zemaljski muzej BiH posjeduje jedne od najvažnijih zbirki u Evropi – naglasio je.

Izložba je smještena u istočnom krilu zgrade Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja, u prizemlju i na galeriji. Najstariji nalazi su iz razdoblja paleolitika, starijeg kamenog doba.

Tom izložbom naglašavaju se opšta kulturna dostignuća, razvoj trgovine i tehnologije, socijalni kontakti, razmjena iskustava, znanja i ideja, cijela dinamika života prostora koji je kroz dugo razdoblje prethistorije bio intenzivno uključen ili je u nekim aspektima čak oblikovao društvene i kulturne tokove ondašnjeg poznatog svijeta.

Izloženu građu prate odgovarajući tekstovi, crteži i fotografije (kao i prema autentičnim arheološkim podacima izrađene rekonstrukcije prethistorijskih kuća, keramičkih i metalurških radionica i procesa) koje za cilj imaju da posjetiocima olakšaju razumijevanje namjene, načina upotrebe i značenja pojedinih predmeta u kontekstu svakodnevnog života u različitim prethistorijskim razdobljima.

U izradi stalnog postava “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba”, osim kustosa Odsjeka za prethistoriju i stručnjaka Odjeljenja za konzervaciju ZMBiH, učestvovali su i brojni drugi arheolozi, restauratori, konzervatori, arhitekti i dizajneri iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU