Prvo mjesto za mlade Tuzlake na ‘Hackathon MySmartCity’ takmičenju u Zadru

U Zadru je od 16. do 18. oktobra održan hackathon MySmartCity, gdje su učešće uzeli i naši sugrađani.

Tuzlu je na ovom 24-satnom takmičenju predstavljao tim pod nazivom Team 404, čiji su članovi ujedno i studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli: Amir Hasanbašić, Anes Sprečić, Armin Eminagić, Azur Ramaš i Mustafa Spahić. Tema ovogodišnjeg hackatona bila je TURIZAM, tačnije tehnološke solucije koje bi poboljšale sva iskustva vezana za turizam, kako turistima, tako i lokalnom stanovništvu.

prvo mjesto za mlade tuzlake na 'hackathon mysmartcity' takmičenju u zadru

Naši studenti su u sklopu svoje kategorije osvojili prvo mjesto, te samim tim i vrijednu novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna. Prezentovali su svoje rješenje pod nazivom „RESTaurants”, koje bi omogućilo rezervaciju stolova u restoranima direktnim telefonskim pozivom i razgovorom sa automatizovanim glasovnim robotom. Svaka osoba bi mogla da napravi rezervaciju na svom matičnom jeziku, te bi se time ukinuo problem jezičnih barijera. Drugi dio ove solucije je Viber chatbot, gdje bi korisnici pomoću Viber poruka imali interakciju sa pametnim botom koji bi izvršio rezervaciju po njihovim uputama.

prvo mjesto za mlade tuzlake na 'hackathon mysmartcity' takmičenju u zadru

„Da bismo implementirali našu ideju, koristili smo najnovije tehnologije s kojima smo se lično susretali ranije. Izazov je bio riješiti ovakav problem u samo 24 sata, te smo jako ponosni na naš finalni produkt, s obzirom da se prvi put takmičimo u ovom sastavu. Bitno je naglasiti da naš dio solucije koji uključuje telefonske pozive ne bi zahtijevao internetsku konekciju, što je jako praktično. U Zadru smo se odlično proveli, nadamo se sličnim iskustvima u budućnosti.”, rekli su nam članovi tima Team 404.

Događaj MySmartCity koji pored hackathona uključuje i konferenciju, bio je organizovan u sklopu projekta CODE – Suradnja i razvoj prekograničnog poslovnog okruženja a jedan od učesnika u projektu je i BIT Centar Tuzla.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU