S Vlašića je krenulo „bosansako proljeće“: U nedjelju obilježavanje manifestacije „Ljuta greda 2019“

Tradicionalno obilježavanje pete po redu manifestacije „Ljuta greda 2019“ na kojoj je najavljeno prisustvo brojnih posjetitelja i zvaničnika, kao i pripadnika boračkih organizacija i ratnih vojnih invalida iz odbrambeno-oslobodilačkog rata bit će održanao 24. i 25. augusta na Vlašiću (općina Travnik).

Ovogodišnja manifestacija se održava pod okriljem projketa „Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“ čiji je Organizacioni odbor  formiran od svih boračkih udruženja sa područja općine Travnik, a cilj da se Vlašiću konačno i u pisanoj formi i kroz određene sadržaje omogući adekvatna historijska uloga, onakva kakvu je imao u bliskoj prošlosti. Projekat je u završnoj fazi, a u mjesecu oktobru se očekuje njegovo predstavljanje.

Organizatori ističu kako se ove godine pod okriljem navedenog projekta realizuje ovilježavanje tri značajne manifestacije: Meokrnje“ i „Ljuta greda“, a početkom mjeseca septembra slijedi i manifestacija na Galici.

Predsjednik Organizacionog odbora za izradu, planiranje i realizaciju projketa „Vlašić u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“, ratni komandant Munir Karić je istaknuo da sve navedene manifestacije treba da pokažu i kažu šta je to Vlašić polučio u prošlost i šta su heroji sa ovoga područja uradili ne samo za Vlašić i Travnik, već i za cijelu BiH, ističući da je upravo  s Vlašića krenulo „bosansko proljeće“.

„Ljuta greda 2019“ uključuje niz programskih sadržaja, a prvog dana obilježavanja manifestacije bit će upriličen planinarski pohod “Stazama heroja”, te  memorijalni turnir u malom nogometu „F..H. Kljuka“, kao i cjelodnevno druženje učesnika i posjetitelja. Dok je drugog dana, uz čas historije, prigodan kulturno-zabavni program planirano i obraćanje zvaničnika i gostiju.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Ljuta Greda 2019“  ratni komandant, Fahir Čamdžić je kazao kako iz godine u godinu ova manifestacija poprima sve veći značaj, te okuplja sve više ljudi s ciljem odavanja počasti svim borcima Armije RBiH, koji su branili i odbranili svoju domovinu.

Centralna manifestacija će biti održana u nedjelju, 25.08. 2019. godine na području Ljute grede na Vlašiću sa početkom od 11:00 sati.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU