15 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Sa bh. kompanijama sarađuje 48 kineskih firmi

Broj kineskih turista svake godine se udvostručuje i očekuje se da će do kraja godine Bosnu i Hercegovinu posjetiti oko 100.000 kineskih turista, rečeno je danas na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarović sa delegacijom NR Kine, grada Nanjing.

Na sastanku je ocijenjeno da je evidentnom, ubrzanom razvoju turističke saradnje značajno doprinijelo prošlogodišnje stupanje na snagu Sporazuma o bezviznom režimu između dvije zemlje, kao i Memoranduma o olakšanju grupnih putovanja kineskih turista u BiH, te je u prvih osam mjeseci 2019. godina Bosnu i Hercegovinu posjetilo oko 65.000 turista.

Ministar Šarović, kao nacionalni koordinator za saradnju sa NR Kinom, istakao je da dvije zemlje, uz značajne trgovinsko-ekonomske sporazume, imaju veoma korisnu saradnju i kroz platforme Kina 17+1 kao i „Jedan pojas jedan put“.

“U proteklom periodu imali smo velike i vrijedne investicije realizovane sa NR Kinom, kao što su Termoelektranu Stanari kao i početak izgradnje Blok 7 Tuzla. Intenzitet naše saradnje ilustruje i interesantan primjer firme iz Hercegovine koja u Kinu izvozi prerađeni kamen”, istakao je Šarović.

  Predstavljanje njemačkih organizacija i firmi sutra u Banjoj Luci

Predsjedavajući Narodne političke konsultativne konferencije Nanjinga Liu Yian istakao je uspješnu saradnju bh. firmi i Kine, navodeći da trenutno 48 kineskih firmi sarađuje sa bh. kompanijama.

Grad Nanjing je jedan od ekonomski najrazvijenijih kineskih gradova, sa više od osam miliona stanovnika i jedan od najznačajnih kineskih privrednih centara, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU