Naslovnica Show Film Dodjela BAFTA nagrada: ‘Roma’ najbolji film, ‘Miljenica’ najbolji britanski film

Dodjela BAFTA nagrada: ‘Roma’ najbolji film, ‘Miljenica’ najbolji britanski film

PODIJELI
epa07360657 Mexican director Alfonso Cuaron poses with his awards for Best Film and Best Director for 'Roma' in the press room during the 72nd annual British Academy Film Awards at the Royal Albert Hall in London, Britain, 10 February 2019. The ceremony is hosted by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). EPA-EFE/NIK HALLEN
oglasi

Nagrada Britanske akademije za filmsku umjetnost (BAFTA) za najbolji film pripala je Netflixovom crno-bijelom filmu “Roma” meksičkog reditelja Alfonsa Cuarona, dok je za najbolji britanski film proglašeno djelo “Miljenica” Yorgosa Lanthimosa.

Nagrada za najbolju režiju takođe je pripala Cuaronu.

Rami Malek nagrađen je za najbolju mušku ulogu u filmu “Bohemian Rhapsody”, u kojem je glumio Freddieja Mercuryja, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila Olivia Colman za ulogu engleske kraljice Ane u filmu “Miljenica”, prenosi Al Jazzera Balkans.

Weisz i Ali najbolje sporedne uloge

Film “Miljenica”, koji prati dešavanja na engleskom dvoru prije nekoliko vjekova u vrijeme vladavine kraljice Ane, imao je čak 12 nominacija, a pobedio je u sedam kategorija.

Između ostalog, pripala mu je i nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu, koju je osvojila Rachel Weisz.

Ona se u filmu bori za kraljičinu naklonost sa Emmom Stone, koja je takođe bila nominovana za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mahershala Ali za ulogu afroameričkog pijaniste u filmu “Green Book”, čija je radnja smiještena u dobra rasne segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svečanoj dodeli nagrada u Royal Albert Hallu prisustvovali su i britanski princ William, koji je i predsjednik BAFTA, sa suprugom Kate, kao i brojne holivudske zvezde i poznate ličnosti.