Sindikat radnika rudnika najavio mogućnost protesta u Sarajevu

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, sa vanredne sjednice koja je održana danas u Zenici, uputilo je zahtjev Vladi FBiH te Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH da se zbog specifičnosti stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, hitno uključe u prevazilaženje stanja u zeničkom rudniku te najavilo mogućnost organiziranja protesta sutra ili prekosutra u Sarajevu.

Sindikat zahtijeva da se, po pitanju isplate plaće za juni, u potpunosti primjeni sporazum od 3. jula između Sindikata i direktora RMU Zenica, koji je potpisan pod uslovima koje su tražili iz vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH.

-Sindikat i radnici RMU Zenica uradili smo sve što se tražilo od nas – vratili smo ljude izvršavanju radnih zadataka u jednom od rudarskih objekata u Zenici, u Raspotočju, Sindikat RMU Zenica 3. jula pristupio je potpisivanju sporazuma, a sadržaj sporazuma je takav na kakvom je insistiralo javno preduzeća EP BiH. Mislili smo da smo, na takav način, otklonili svaku mogućnost da 25. jula budemo u situaciji da plaća za juni u RMU Zenica nije isplaćena – istakao je predsjednik SSRRFBiH Sinan Husić, koji je dodao da je jučer u 15 sati prekid proizvodnje izazvao poslodavac.

Jedna grupa radnika, boraveći neprekidno već duži niz sati u rudarskom objektu sa podzemnom eksploatacijom, podvukao je Husić, rizikuje zdravlje i bezbjednost.

-Pozvali smo federalnog premijera Nermina Nikšića i resornog ministra Vedrana Lakića da se pod hitno uključe u prevazilaženja ove problematike. Jedini mogući način da prevaziđemo ovu problematiku jeste potpuna primjena sporazuma, a po pitanju isplate plaće za mjesec juli – poručio je Husić.

Svjesni su, dodaje, mnogobrojnih pitanja koja je nužno analizirati u RMU Zenica te je njihov zahtjev da nova uprava EPBiH i resorno ministarstvo u prioritet stave rješavanje situacije u RMU Zenica. Žele da vide, kako je rekao, potpuno jasno definisane i utvrđene smjernice kako dalje raditi i živjeti u RMU Zenica.

-Ne može sistem na ovakav način početi vršiti tranziciju energetskog sektora. Ovo nije prihvatljiv način i to se mora raditi na jedan potpuno ozbiljniji i odgovorniji način. Ponudili smo sve ono što se tražilo od nas i nećemo ni “mrve” manje od onoga što smo pristali potpisivanjem sporazuma – poručuje Husić.

On je najavio da će sa saradnicima obići rudare u jami “Raspotočje” te će nastaviti vršiti pritisak na sve nadležne institucije i odgovorna lica, jer “imaju obavezu na maksimalno ozbiljan i odgovoran način uzeti učešće u prevazilaženju ove problematike”.

Predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić poručio je kako će zenički rudari i Sindikat RMU Zenica imati podršku svih ostalih kolega iz Koncerna JP EPBiH.

-Stanje je vjerujte teško. Oko 30-ak ljudi je u jami ‘Raspotočje’, a sinoć se htjela pridružiti i druga smjena, ali su oni zabranili silazak više ljudima u jamu – kazao je predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić, koji je dodao da su rudari već treću smjenu u jami.

Što se tiče komunikacija s Upravom RMU Zenica, Avdić je kazao kako “Uprava Rudnika nema nikakve informacije – ne samo sada, nego uvijek”.

Hukić: Plaća kasni zbog smanjene proizvodnje i blokade računa RMU Zenica

Osnovni razlog neisplate plaće radnicima je neispunjenje plana proizvodnje – izjavio je Feni direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Mensur Hukić.

On je naglasio da su radnici, zbog neisplate plaće za juni te toplog obroka za maj, jučer od druge smjene “stupili u radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk”.

-Ostvarena proizvodnja u mjesecu junu bila je 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec. Ostvaren je prihod od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza. Ključni razlog ove male proizvodnje i prihoda je radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk koji je u junu trajao pola mjeseca – istakao je Hukić.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM.

-Račun je, prvenstveno, blokiran od strane radnika koji više nisu uposlenici Društva, kao i parničnih i troškova izvršenja blokada. Tako da je stanje u RMU Zenica jako složeno i teško – kazao je Hukić.

Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine je 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je za prvih šest mjeseci bio 214.600 tona. Da bi zenički rudnik mogao izvršavati svoje tekuće obaveze, ističe Hukić, proizvodnja bi trebala iznositi oko 30.000 tona na mjesečnom nivou.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU