Utorak, 3 kolovoza, 2021

Skočibušić: Od ponedjeljka distribucija 115.370 doza vakcina u FBiH (VIDEO)

U ovoj sedmici u Federaciji BiH smo distribuirali 57.994 doze vakcina, a od ponedjeljka idemo sa distribucijom 115.370 doza vakcina protiv koronavirusa – izjavio je danas nakon sjednice Vlade FBiH vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Da bi se ostvario kolektivni imunitet, kaže da je potrebno da se svi građani vakcinišu jer će na osnovu toga biti manji broj umrlih i građana koji moraju ići u bolnice.

Najavio je da će u ponedjeljak biti održan sastanak Odbora za koordinaciju plana vakcinisanja FBiH na kojem će se razgovarati i o otvaranju vakcinisanja prema društvenim grupama koje bi sada trebale ući u plan vakcinisanja, ali i svih pojedinaca koji se žele vakcinisati i kojima će sada biti dostupnije vakcine.  

Skočibušić se osvrnuo na činjenicu da brojke zaraženih korona virusom blago rastu u Federaciji, kao i susjednim zemljama, tako da je, kako ističe, za očekivati da će četvrti val pandemije zahvatiti i Federaciju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Poručuje da je vakcinacija naučinkovitija mjera za ublažavanje četvrtog vala.

– Do sada su provedene mjere koje se tiču osiguranja vakcinacije, distribucije i poticanja stanovništva na vakcinaciju. Važno je pokušati potaknuti naše građanstvo u narednom razdoblju kada ćemo imati veću količinu vakcina da se svi odazovu. Posebno je važno da se vakcinaciji odazovu građani stariji od 60 godina s obzirom na to da je smrtnost u Federaciji najviša kod starije populacije – rekao je Skočibušić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas