25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Sljedeće godine počinje gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

  Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža – Hrasnica uskoro počinje realizaciju.

  Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo.

  Sporazum su potpisali načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

  Strane potpisnice su saglasne da je procijenjena investiciona vrijednost projekta 40 miliona KM. Općina Ilidža ovim sporazumom se obavezala da će sufinansirati projekat izgradnje tramvajske pruge u iznosu do 25 posto investicione vrijednosti, a u skladu sa raspoloživim mogućnostima, te da će riješiti imovinsko-pravne odnose kao i pribaviti građevinske dozvole za tramvajsku prugu i potrebne saglasnosti za izvođenje radova.

  Ministarstvo se obavezalo da će sa Ministarstvom finansija KS pokrenuti proceduru vanjskog zaduživanja za obezbijeđenje finansijskih sredstava iz kredita sa garancijom države BiH za realizaciju ovog projekta.

  “Općina Ilidža već dugi niz godina intenzivno radi na izvedbenom planu projekta pruge Ilidža-Hrasnica. Tramvajski saobraćaj je ekološki najbolji i najkvalitetniji vid saobraćaja u većini zemalja. Sa Vladom Kantona imamo zajednički interes, a to je, da san građana Ilidže više od 40 godina da će se napraviti tramvajska pruga postaje java. Dogovor je da iduće godine počinjemo sa radovima”, izjavio je načelnik Memić, te zahvalio Vladi Kantona Sarajevo na razumijevanju, važnosti i vrijednosti problema i značaja ovog projekta.

  Dodao je kako je napravljena čitava avenija prema Hrasnici za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

  “Ovaj projekat je od interesa za sve građane Kantona Sarajevo, a ne samo Ilidže. Cilj Vlade Kantona Sarajevo da što je moguće više poveže javnim prijevozom, tramvajima i trolejbusima sve općine u Kantonu Sarajevo. Od iduće godine gradi se najmodernija pruga obostrano od 13 kilometara, sa dvije okretnice, sa modernim sistemom naplate i video nadzorom” rekao je ministar saobraćaja Šteta.

  klix

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU