2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Šta je celulit ?

Mnogim ženama celulit predstavlja problem koji se teško rješava. Njegovi uzroci su različiti, no uz adekvatnu njegu celulit se može ukloniti. šta je celulit ?

šta je celulit ?
šta je celulit ?

Ukoliko vodite borbu protiv celulita onda ste na pravome mjestu! U nastavku upoznajte sve vezano za glavnog neprijatelja svih žena – celulit.

Prije nego što počnemo spominjati sve savjete koji vam mogu pomoći u borbi sa celulitom prvo ćemo ga definisati, ali prvo šta je celulit ?

Najprostije rečeno celulit je kozmetičko, lokalizirano stanje kože koje uzrokuje pojavu rupica na površini kože. Kvrgava tekstura  kombinacija je ekspanzije masnih stanica koje se skupljaju ispod kože i vlaknastih vrpci (pregrada) koje se protežu okomito na površinu kože. U medicinskim uvjetima celulit se može nazvati ginoidna lipodistrofija ili edema adipoze.

Celulit je stanje kože koje se pojavljuje vrlo često, posebno među ženama. Povećane masne stanice stvaraju male izbočine, dok uske pregrade uzrokuju pucanje.

Obično se pojavljuje na određenim područjima poput trbuha, bokova, nogu i stražnjice. Mnoge se žene žale na celulit na stražnjoj strani bedara.

Iako će gotovo sve žene dobiti celulit negdje na tijelu, mnoge se često sramote zbog teksture i pokušavaju se riješiti celulita ili smanjiti njegov izgled. No,zašto nam je neugodno ako to imaju gotovo svi?

Mnogi smatraju da obrađene slike na društvenim mrežama i u medijima utiču na cjelokupan stav prema celulitu ali i svim ostalim normalnim nepravilnostima.

Kako celulit zapravo izgleda

Većina žena je kako piše SiA Dizajn upoznata sa vanjskim izgledom celulita. Stanje se često uspoređuje s korom naranče jer celulit ima jednak kvrgav ili udubljen izgled. Udubljenja mogu biti mala i raspršena ili možete primijetiti veće udubljenje na stražnjici ili stražnjem dijelu bedara.

Pa, kako izgleda celulit iznutra? Mogli biste zamisliti celulit kao hrpu sićušnih balona punih masti uhvaćenih između slojeva tkiva koji su povezani velikim gumenim vrpcama.

Ispod gornjih slojeva kože (epiderma i dermis) masne stanice pohranjuju višak energije. Male trake vezivnog tkiva okomito se protežu između ovih masnih stanica i povezuju gornje slojeve kože s dubljim tkivom u vašem tijelu.

Trake stvaraju komore ili mini džepove u kojima masne stanice normalne veličine imaju dovoljno mjesta za boravak.

Ali kad se masne stanice prošire, komore postaju uže i počinju se formirirati u manje kvrge koje se pojavljuju ispod kože. Trake, međutim, ostaju vezane za dublje tkivo i to stvara već dobro poznati izgled  celulita na površini kože.

Kombinacija izbočenja i udubina na vrhu kože stvara jamice koje nazivamo celulitom.

Uzroci celulita

Jedinstven odgovor na pitanje zašto imamo celulit ne postoji.

 Mogući uzroci celulita uključuju hormonalne promjene, genetiku, debljanje ili mršavljenje, lošu prehranu, neaktivan životni stil i pušenje. Neki čak kažu da uska odjeća i često sjedenje mogu uzrokovati celulit.

Ali većina aktivnih zdravih žena izvijestit će da se čak i uz dobru prehranu i program vježbanja može dogoditi celulit. Način na koji se masnoća raspoređuje na vašem tijelu može vas predisponirati za celulit, a vaši geni mogu uzrokovati i oslabjela bedra. Budući da toliko različitih čimbenika može uzrokovati celulit, gotovo sve žene će ga u određenom trenutku dobiti na nekom dijelu tijela.

Prema većini procjena, 80% do 90% žena dobit će celulit u nekom trenutku nakon puberteta. Stanje postaje sve češće kako starimo. Kako žene stare, koža postaje sve tanja pa se vjerojatnije pojavljuje celulit. Celulit je najviše vidjljiv na ženama svjetlije puti.

Muškarci mogu dobiti celulit, ali takvi slučajevi su rijetki. Istraživači misle da muškarci imaju malo drugačiju strukturu ispod kože koja sprječava pojavu celulita.

Prevencija

Aktivan način života i zdrava prehrana mogu vam pomoći da smanjite pojavu celulita, ali možda neće u potpunosti spriječiti celulit. Uz to, ako održavate zdravu tjelesnu težinu, možda ćete moći smanjiti ozbiljnost udubljenja koja se pojavljuje na bedrima ili trbuhu.

šta je celulit ?
šta je celulit ?

Vježbe za toniranje mišića bedara i trbuha također mogu pomoći u oblikovanju područja na kojima se pojavljuje celulit, čineći ga manje uočljivim.

Ako imate prekomjernu težinu, gubitak kilograma može vam pomoći, ali ne uvijek. Kod nekih ljudi gubitak kilograma pomaže u prevenciji ili smanjenju pojave celulita.

Ali kod drugih gubitak kilograma zapravo može uzrokovati da stanje postane uočljivije. Opuštena koža, koja se često događa nakon značajnog gubitka kilograma, može učiniti celulit uočljivijim.

Postoji nekoliko stvari koje bi mogle pomoći u prevenciji celulita. Briga o koži korisna je za smanjenje pojave celulita. Većina stručnjaka također preporučuje da prestanete pušiti, jedete hranu bogatu hranjivim sastojcima i pravilno upotrebljavate kremu za sunčanje koja će vam pomoći da koža bude glađa, zategnutija i elastičnija. Zategnutija koža može vam pomoći smanjiti pojavu celulita.

Možete li se riješiti celulita?

Nažalost, ne postoji način da trajno uklonite sav celulit sa stražnjih strana bedara, trbuha ili stražnjice. Postoje načini kako to učiniti manje uočljivim i postoje načini da se smanji ozbiljnost, ali ne postoji “lijek” za celulit.

Ako posjetite liječničku ordinaciju i kažu vam da mogu u potpunosti ukloniti celulit, ovo bi mogao biti dobar razlog da se krene dalje, jer ćete vjerojatno biti razočarani rezultatom. Čak i ako dobijete dobar rezultat od tretmana, to uopće ne zaustavlja prirodne procese koji uzrokuju celulit, što znači da se novi celulit i dalje može razviti.

Mnogi doktori obično će pacijentima očekivati poboljšanje celulita od 40% do 50% s tretmanima koje nude, iako rezultati ovise o predanosti osobe zdravoj prehrani, vježbanju i zdravom načinu života.

Upamtite da na kraju dana to je vaše tijelo i najbitnije da je zdravo. Sve ostale estetske nepravilnosti nisu mnogo bitne a i možda vas one i čine posebnom. Volite svoje tijelo i ono će voljeti vas!

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU