STVARNI DOGAĐAJ KOJI JE INSPIRISAO „KUĆU“ ZMAJEVA Hit serija zasnovana na istoriji

Svijet Vesterosa kreirao je autor Džordž R. R. Martin u svojoj seriji knjiga “Pjesma leda i vatre”. On je takođe 2018. napisao i “Vatra i krv”, roman odvojen od glavnog serijala. Ova knjiga opisuje svijet stotinama godina prije “Igre prestola” i služi kao osnova za seriju “Kuću zmaja”.

Serija počinje porodičnim sukobima oko nasljedstva kraljevske loze tokom vremena poznatog kao “Ples zmajeva”. Glavno je pitanje – ko će na tronu naslediti kralja Viserisa I Targarijana. Njegova kćerka, princeza Renira, očekuje da će to biti ona čime će postati prva žena na čelu Vesterosa. Međutim, to neće biti tako lako…

Na Komik konu u San Dijegu 2022, Martin je detaljnije govorio o događajima iz stvarnog svijeta koji su inspirisali njegovu knjigu i seriju. Sličnosti sa nekim događajima iz istorije prilično su jasne…

Anarhija

Martin je inspiraciju za “Kuću zmaja” našao u istorijskom periodu poznatom kao “Anarhija” ili “Bezvlašće”, građanskom ratu u Engleskoj i Normandiji koji se odigrao između 1138. i 1153. Sukob je bio podstaknut engleskim kraljem Henrijem I koji je svoju ćerku Matildu imenovao za nasljednicu nakon što je njegov sin umro prelazeći Engleski kanal.

Natjerao je gospodare zemlje da joj se zakunu na vijernost, što su svi oni zgodno “zaboravili” nakon Henrijeve smrti.

– Rekli su: “Oh, to ne važi!” i onda se pojavio njen rođak Stiven koji je brzo prešao kanal, ukrao riznicu i krunisao se za kralja (…) Postalo je užasno i krvavo – objasnio je Martin.

Problemi nasljeđivanja i građanskog rata koje je to izazvalo veoma su slični problemima sukcesije u “Kući zmaja”. Nakon smrti kralja njegov nećak – Stiven od Bloa, preuzeo je vlast uz pomoć svog brata, biskupa Henrija od Vinčestera. Početak Stivenove vladavine je bio obilježen žestokim sukobima sa engleskim baronima, pobunjenim velškim vođama i škotskim invazijama.

Nakon velike pobune na jugozapadu Engleske, Matilda je izvršila invaziju na Englesku uz pomoć svog polubrata Roberta od Glostera. Sukob je potrajao skoro 15 godina jer nijedna strana nije uspjevala da stekne odlučujuću prednost.

Nakon ograničenih pohoda, opsada i velikih žrtvi sa obje strane, Stiven je potpisao mir sa Matildinim sinom Henrijem priznavši ga za svog nasljednika.

“Igra prestola” je takođe inspirisana istorijskim događajima

Ova serija nije prva koju je Martin napravio služeći se stvarnom istorijom. Potvrdio je da je “Igra prestola” inspirisana engleskim Ratom ruža, piše portal Vintage news.

Kao i kod “Anarhije”, to je bio sukob nastao oko pitanja nasljeđivanja. Porodice Lankaster i Jork su se osjećale kao da zaslužuju krunu Engleske. Rezultat toga bio je komplikovan 32-godišnji sukob koji se završio osnivanjem kuće Tjudor koja je došla na čelo Engleske.

Pravi ratni događaji poslužili su kao osnova za glavne sukobe unutar serije, posebno između Lanistera i porodice Stark, a bili su inspiracija i za “Rat pet kraljeva”. U seriji postoje i drugi likovi koji se mogu povezati sa istorijskim ličnostima, kao što su Deneris Targarjen i Henri Tjudor, ili Ned Stark i Ričard od Jorka.

BONUS VIDEO:

STVARNI DOGAĐAJ KOJI JE INSPIRISAO „KUĆU“ ZMAJEVA Hit serija zasnovana na istoriji appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU