‘Svjetski dan asteroida’: Prirodnjački muzej u Beču slavi nebeska tijela

“Dan asteroida”, kojeg su Ujedinjeni narodi proglasili svjetskim danom obrazovanja o asteroidima, u nedjelju, 30. juna slavi petu godišnjicu. Ovaj datum je izabran u sjećanju na Sibirsku ili Tungusku eksploziju meteoroida iz 1908. godine.

Velikan među bečkim muzejima, Prirodnjački muzej (Naturhistorisches Museum – NHM), “Dan asteroida” proslavit će posebnim programom. Cilj ovog obilježavanja je da se ukaže na opasnosti prirodnih sila iz svemira i na značaj asteroida. Zbirka meteorita NHM-a nije samo najstarija, već i najveća zbirka meteorita na svijetu. Ova kolekcija, između ostalog, sadrži i rijetke, 4,5 milijarde godina stare ugljene kondrite, odnosno kamene meteorite – saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Dva spektakularna predstavnika ove grupe meteorita, Allende i Murchison, nazvani prema regijama njihovog pada u Meksiku i Australiji prije 50 godina, bit će prikazani za Dan asteroida 30. juna.

U saopćenju se navodi da je većini ljudi razaranje prva asocijacija na asteroide, ali su oni vjerovatno igrali veliku ulogu u stvaranju života na Zemlji. Stručnjaci će u nedjelju u NHM-u govoriti o najnovijim saznanjima o sastavnim elementima života koji se možda mogu očitati iz fragmenata asteroida.

Dnevno na zemlju padne 100 tona ekstra terestričnog materijala najčešće u obliku prašine, ali nerijetko i u većim fragmentima. Većina meteorita su dijelići asteroida. Samo mali broj potiče s druge planete ili mjeseca.

Jedan od najpoznatijih primjera iz prošlosti je pad Chelyabinsk meteorita nad Uralom 15. februara 2013. godine koji je imao energiju trideset puta atomskih bombi od Hirošime. U Sali 5 Prirodnjačkog muzeja izložen je jedan njegov dio težak 387 grama – navodi se u saopćenju Eurocomm-PR Sarajevo.
rtv.tk

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU