2 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

‘Svjetski dan asteroida’: Prirodnjački muzej u Beču slavi nebeska tijela

“Dan asteroida”, kojeg su Ujedinjeni narodi proglasili svjetskim danom obrazovanja o asteroidima, u nedjelju, 30. juna slavi petu godišnjicu. Ovaj datum je izabran u sjećanju na Sibirsku ili Tungusku eksploziju meteoroida iz 1908. godine.

Velikan među bečkim muzejima, Prirodnjački muzej (Naturhistorisches Museum – NHM), “Dan asteroida” proslavit će posebnim programom. Cilj ovog obilježavanja je da se ukaže na opasnosti prirodnih sila iz svemira i na značaj asteroida. Zbirka meteorita NHM-a nije samo najstarija, već i najveća zbirka meteorita na svijetu. Ova kolekcija, između ostalog, sadrži i rijetke, 4,5 milijarde godina stare ugljene kondrite, odnosno kamene meteorite – saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Dva spektakularna predstavnika ove grupe meteorita, Allende i Murchison, nazvani prema regijama njihovog pada u Meksiku i Australiji prije 50 godina, bit će prikazani za Dan asteroida 30. juna.

U saopćenju se navodi da je većini ljudi razaranje prva asocijacija na asteroide, ali su oni vjerovatno igrali veliku ulogu u stvaranju života na Zemlji. Stručnjaci će u nedjelju u NHM-u govoriti o najnovijim saznanjima o sastavnim elementima života koji se možda mogu očitati iz fragmenata asteroida.

  Mama kćeri naručila poklon pa dobila lutku iz horora punu kokaina

Dnevno na zemlju padne 100 tona ekstra terestričnog materijala najčešće u obliku prašine, ali nerijetko i u većim fragmentima. Većina meteorita su dijelići asteroida. Samo mali broj potiče s druge planete ili mjeseca.

Jedan od najpoznatijih primjera iz prošlosti je pad Chelyabinsk meteorita nad Uralom 15. februara 2013. godine koji je imao energiju trideset puta atomskih bombi od Hirošime. U Sali 5 Prirodnjačkog muzeja izložen je jedan njegov dio težak 387 grama – navodi se u saopćenju Eurocomm-PR Sarajevo.
rtv.tk

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU