Da li je nauka pretjerala ovaj put? Ovo pitanje postavljaju brojni stručnjaci nakon što su istraživači sa Yale univerziteta objavili kako su uspješno reanimirali mozak svinje, koji je bio odstranjen od tijela.

Nenad Šestan, neurobiolog s Yale univerziteta i naučnik porijeklom iz Hrvatske saopćio je otkriće na sastanku Nacionalnog instituta za zdravlje.

Kako je istaknuo, njegov tim je eksperimentirao na stotinu mozgova svinja i uspio je da obnovi cirkulaciju u mozgu koristeći sistem pumpi, grijača i vještačke krvi. Naučnici su uspjeli reaktivirati mozak do 36 sati.

“Ovo je ekstreman tehnički ‘know-how’, ali nije toliko drugačiji od očuvanja bubrega”, kazao je Steve Hyman iz Broad Instituta. “Ovo je otvorilo mogućnost da u budućnosti ljudi, umjesto ‘sačuvaj mi mozak’, kažu ‘priključi me i pronađi mi tijelo'”.

Mogućnost da se očuva mozak bez tijela šokirala je brojne učenjake koji su prestravljeni da bi se ova procedura mogla odvijati na ljudima. Benjamin Curtis, profesor etike i filozofije na Nottingham Trentu za Telegraph je izjavio: “Ljudski mozak bez tijela, pa to je sudbina gora od smrti”.

“Tehnika, čak i za istraživača, zvuči prilično zastrašujuće – stoga je veoma, veoma važno da se o ovome odvija javna rasprava”, dodao je i profesor Colin Blakemore u izjavi za BBC.

Šestan je, pak, ubijeđen da će proces raditi na bilo kojem živom biću, ne samo na svinjama. On je siguran kako će tehnologija očuvanja mozga pomoći ljekarima da testiraju eksperimentalne lijekove za karcinome i Alzheimerovu bolest, koji su preopasni da bi se odmah testirali na ljudima.

Misterija oko toga što znači smrt i koji nivo svjesnosti ostaje unutar odstranjenog mozga, jedina su pitanja zbog kojih se Šestanov tim dvoumi da li da ovakav test pokušaju s ljudskim mozgom.

“Cijelo pitanje smrti je siva zona”, rekla je neurologinja Anna Devor. “Moramo se sjetiti da izolirani mozak nije isto što i drugi organi i moramo da ga tretiramo s velikom dozom poštovanja.”

Radiosarajevo.ba

Komentari

avatar
  Pridruži se  
Obavijest o