U Zenici otvoren trodnevni Sajam domaćih proizvoda

U Zenici je svečano otvoren trodnevni Sajam domaćih proizvoda, prvi od tri sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača sa područja Grada Zenice koji će se organizovati do kraja 2023. godine u sklopu projekta “Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica”.

Grad Zenica je jedan od dvanaest korisnika koji su dobili finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, koja se realizuje u sklopu šireg projekta EU4AGRI vrijednog 20 miliona eura, koji je primarno finansiran sredstvima Evropske Unije (EU).

U okviru navedenog projekta nabavljeno je 115 stolova za prodaju proizvoda, 20 drvenih sajamskih kućica, 21 rashladna vitrina, kao i kontejneri za odlaganje otpada na pijaci.

Svečanom otvorenju sajma, među ostalima, prisustvovali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vinko Marić.

Kasumović je pozvao građane kupuju kvalitetne domaće i zdrave poljoprivredne proizvode naglasivši da Grad Zenica čini sve da osnaži sektor poljoprivrede za što svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva.

Premijerka Mehmedić je rekla da je sretna što je priveden kraju projekat na kojem je radila kao pomoćnica gradonačelnika Kasumovića prije dolaska na čelo Vlade ZDK-a.

Naglasila je da je projekat važan jer se razvija sajamska infrastruktura, poboljšavaju uslovi za prodaju i očuvanje zdravstvene ispravnosti proizvoda koji se prodaju u tržnici te generalno unapređuje ambijent i za proizvođače i kupce.

Navela je da je Vlada ZDK-ća fokusirana na oblast poljoprivrede te da je podsticaje za razvoj poljoprivrede povećala za 20 posto, tako da podsticaji ove godine iznose 5,5 miliona KM.

  • Vlada ZDK mora da prati i pruža podršku jedinicama lokalne samouprave, upravo kroz poticaj poljoprivrednim proizvođačima, kao bismo sveukupno poboljšali ambijent i kvalitet življenja u našim gradovima, odnosno u ZDK-u – rekla je premijerka Mehmedić.

Ministar Vinko Marić se zahvalio svima koji rade na projektima Evropske unije, rekavši da je sasvim izvjesno da će zahvaljujući ovakvim inicijativama i projektima poljoprivredni sektor biti značajno ojačan.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU