Uskoro Mali porodični dom za djecu bez roditeljskog staranja u Novom Sarajevu

Djeca bez roditeljskog staranja dobit će još jedan Mali porodični dom na području Novog Sarajeva. Tim povodom, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i Samira Puzo v.d. direktora KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ danas su u zgradi Općine Novo Sarajevo potpisali Ugovor o pružanju prava na korištenje stana bez naknade za potrebe Malog porodičnog doma u ulici Zagrebačka broj 5.

Ovim činom Općina je podržala aktivnosti Doma za djecu bez roditeljskog staranja s ciljem stavljanja u funkciju nove socijalne usluge koja je u najboljem interesu djece. 

Stan površine 80m², Općina je najprije u potpunosti sanirala za šta je utrošeno 58.000 KM, dok je za opremanje stana neophodnim namještajem bio zadužen Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Izvor: Općina Novo Sarajevo

Načelnik Tanović istakao je da je cilj dodjele stana za ove namjene integracija djece bez roditeljskog staranja u društvo kroz razvoj socijalnih mreža izvan ustanova.

Uspjeli smo pronaći adekvatan stan, koji je bio u devastiranom stanju i nije bio useljiv. Kada smo u potpunosti završili sanaciju stana, uslijedilo je opremanje prostora od strane Javne ustanove. Ovo je jedna lijepa priča i učinili smo sve napore da se obezbijedi jedan adekvatan prostor na lijepoj lokaciji kako bi se djeca što bolje prilagodila u novoj sredini – istakao je načelnik Tanović.
Ovo je četvrti Mali porodični dom gdje će se šestero djece, uzrasta od tri do 18 godina, izmjestiti iz ustanove u jedan porodični ambijent.

Posebno se zahvaljujem Općini na senzibilitetu za našu djecu i mlade koji žive u Domu za djecu bez roditeljskog staranja. Imamo već tri Mala porodična doma, jedan je u Sokolović Koloniji, drugi je u Blagovcu, a treći je u ulici Maršala Tita. Projekat smo nazvali „Obična kuća u ubičnoj ulici“ radi bolje adaptacije i prilagođavanja lokalnoj zajednici – istakla je Samira Puzo, v.d. direktora KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“.
Otvaranje Malog porodičnog doma, u ulici Zagrebačka broj 5, planirano je u utorak, 19. decembra ove godine, u 12:00 sati.

uskoro mali porodični dom za djecu bez roditeljskog staranja u novom sarajevu
Izvor: Općina Novo Sarajevo

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU