Vibor Handžić podnio inicijativu za formiranje fonda za nauku, inovacije i razvoj

Vibor Handžić, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, podnio je inicijativu za formiranje Fonda za nauku, inovacije i razvoj.

Razloga za formiranje takvog fonda je više, a jedan od ključnih je rascjepkanost istraživačke zajednice na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Finansijski gledano, ne postoji centralizirani sistem finasiranja i sufinansiranja naučnoistraživačkih projekata od značaja za Kanton Sarajevo. Potrebno je povećati priliv sredstva kako iz budžeta, tako i iz međunarodnih fondova ali i privatnog poslovnog sektora.

Fond bi omogućio centralizaciju budžetskih i vanbudžetskih prihoda“, kazao je Handžić i dodao da se na jednu marku uloženu u nauku i istraživanja vrate četiri KM.

Trenutnim modelom izdvajanja iz budžeta za nauku, sredstva se moraju potrošiti unutar budžetske godine.

Handžić kaže da je to limitirajuće te da bi osnivanjem Fonda taj problem bio riješen.

Potrebno je izgraditi sistem koji će omogućiti dugotrajniju raspoložoviost sredstava kako bi istraživanja bila kvalitetnija, svrsishodnija i time bi se omogućio kontinuitet razvoja KS“, dodaje Handžić.

Kao posebnu vrijednost Fonda Handžić ističe:

Dodatna prednost formiranja Fonda ogleda se kroz mogućnost angažmana mladih istraživača, centralizirano povezivanje sa privredom, privrednim društvima, te međunarodna saradnja sa sličnim institucijama u cijelom svijetu.”

The post Vibor Handžić podnio inicijativu za formiranje fonda za nauku, inovacije i razvoj appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU