REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Za Dan općine Travnik 21. mart proglašen je 2011.godine.

Na 35. sjednici Općinskoga vijeća Travnik tada je usvojena odluka da se 21. mart – prvi dan proljeća proglasi Danom općine Travnik.

O datumu je odlučilo posebno povjerenstvo koje je uvažavalo interese oba naroda. Datum 21. mart je izabran ponajviše kao prvi dan proljeća, kao vrijeme kada se sve budi, pa i trava, što ima veze i sa samim nazivom grada. Upravo je izbjegnut niz datuma koji ne odgovaraju jednima ili drugima jer je želja da se obilježavanju toga dana priključe svi stanovnici općine a ne samo iz jednog ili drugog naroda, kazao je tada Niko Grganović, bivši predsjedavajući OV-a.

U obrazloženju stoji kako su članovi povjerenstva 21. mart jednoglasno usvojili, kao prvi dan proljeća, proljetni ekvinocij, odnosno dan kada se slavi život, njegovo nastajanje, novi početak, dan kada se dan i noć izjednačavaju i od kojeg dan postaje duži od noći, što je svojevrsna simbolika.

Za prvi dan proljeća uz Travnik se veže i tradicija poznata kao Čimburijada, gdje se u velikom broju okupljaju građani i slave početak i buđenje proljeća. Također, 21. mart je etnički praznik Slavena i datum vezan uz mnoge staroslavenske običaje…, a prihvaćen je i kao svjetski dan akcija (Svjetski dan pjesništva, Svjetski dan bez mesa, Svjetski dan šuma, Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije), pa zašto ne i kao Dan općine Travnik“, naveli su u obrazloženju.

U okviru obilježavanja “Dana općine Travnik 2018” već ste imali priliku uživati u brojnim zanimljivim kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima, a centralni dio manifestacije je upravo danas.

Ovog četvrtka održava se Svečana sjednica OV Travnik, Uručenje poklona majkama prvih beba rođenih na Dan Općine, Dani otvorenih vrata brojnih ustanova i institucija, brojne aktivnosti na Gradskom trgu…

Dovoljno je da dana izađete u ulicu Bosansku i jednostavno uživate…

Kompletan program pogledajte OVDJE

1
Komentari

avatar
1 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
0 Autori komentara
Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
trackback

… [Trackback]

[…] Information to that Topic: tntportal.ba/vijesti/danas-je-dan-opcine-travnik-2/ […]