REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Vlasti su ukinule policijski sat u Sri Lanki u ponedjeljak, dan nakon što je u nizu napada na crkve i luksuzne hotele u toj otočnoj zemlji u Indijskom okeanu ubijeno 290 ljudi i ranjeno je petstotinjak, ali su se pojavila upozorenja da bi novi napadi mogli uslijediti.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade na uskršnju nedjelju na dvije crkve i četiri hotela u i oko Colomba, prijestonice većinski budističke Sri Lanke, i na treću crkvu na sjeveroistočnoj obali te zemlje Južne Azije. Četiri bombaška napada izvedena su otprilike istovremeno, u 08.45 sati, dok su ostali uslijedili unutar narednih 20 minuta.

Većina ubijenih i ranjenih su Srilančani, iako su vladini zvaničnici saopćili da je ubijeno 32-oje stranaca, među kojima su američki, turski, indijski, kineski, danski, holandski i portugalski državljani.

Predsjednik Maithripala Sirisena, koji je bio van zemlje kada su se napadi desili, u ponedjeljak je sazvao sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti, saopćio je izvor iz vlade. Premijer Ranil Wickremesinghe prisustvovat će sastanku, kazao je izvor.

Vojska Sri Lanke, koja je osiguravala rutu od aerodroma u Colombu u nedjelju navečer u pripremama za Sirisenin povratak, pronašla je bombu u blizini putničkog terminala, saopćio je vojni portparol.

Vojnici su uništili eksplozivnu napravu u kontroliranoj eksploziji.

Pojavila su se strahovanja da bi napadi mogli obnoviti etničko naasilje, a policija je također izvijestila u nedjelju navečer o napadu zapaljivom bombom na džamiju na sjeverozapadu zemlje i o podmetanjima požara u dvije prodavnice u vlasništvu muslimana na zapadu.

Vojska Sri Lanke decenijama je vodila rat protiv manjinskih tamilskih sepratista, ali su sukobi uglavnom okončani od pobjede vladinih snaga u građanskom ratu u toj zemlji prije 10 godina.

Između osam i 12 posto od Srilankanskih 22 miliona stanovnika čine manjinski hrišćani, muslimani i hinduisti.

Snage sigurnosti izvele su raciju po kući u Colombu u nedjelju popodne, nekoliko sati nakon napada. Policija je javila o eksploziji u toj kući i saopćila je da su trojica policajaca poginula.

Policija je saopćila u ponedjeljak da su uhapšene 24 osobe, od kojih su svi Srilančani.

Američki State Department također je objavio upozorenje potencijalnim putnicima u Sri Lanku na eventualne nove napade.

– Teroristi bi mogli napasti uz malo ili nimalo upozorenja – navodi State Department u upozorenju, u kome je objavljen drugi stepen uzbune na skali od četiri.

Među mogućim metama napada su saobraćajna čvorišta, trgovački centri, hoteli, mjesta molitve, aerodromi i ostala javna mjesta, navodi State Department, prenosi Reuters.


Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o