Naslovnica Vijesti Regija Karadžiću odobreno dodatnih 30 dana za žalbu

Karadžiću odobreno dodatnih 30 dana za žalbu

PODIJELI

Haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću odobreno je dodatnih 30 dana za podnošenje žalbe na presudu, kojom je u martu osuđen na 40 godina zatvora, saopćeno je danas iz Haaga.

oglasi

To je odluka Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Haagu, kojom je kao krajnji rok za podnošenje žalbe određen 22. juli, umjesto 22. juna koji je Mehanizam prvobitno odredio kao datum.

Na taj način djelimično je odobren zahtjev koji je Karadžićev pravni tim podnio 20. maja sudskom Mehanizmu, a u kojem je zatraženo dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu, prenosi Tanjug.

U podnesku dostavljenom Mehanizmu 20. maja, koji je potpisao član pravnog tima savjetnika Karadžića, Piter Robinson, navedeno je da je zbog “neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, nemoguće podnijeti smislenu žalbu do 22. juna”.

Karadžiću je 21. aprila odobren rok od 60 dana za podnošenje žalbe i taj period ističe 22. juna.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam općina.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron imenovao je u aprilu sudije Žalbenog vijeća u slučaju Karadžić.

Žalbenim vijećem predsjedavat će sudija Teodor Meron, a pored njega imenovani su i sudije Vilijem Husein Sekule, Vag Prise Jensen, Žoze Rikardo de Prada Solesa i sudija Grasijela Suzana Gati Santana, prenosi Tanjug.

(FENA) M.B.