blank

Značaj turizma na općini Travnik ( II dio – Istočna vrata Travnika)

Pročitajte

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida,...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale...

U tom integralnom pogledu uvijek se pitam koliko je učešće niza preduzeća i pojedinaca u sveukupnom turističkom servisu na općini Travnik. Kod nekog je to manje ili više, ali je sigurno u turističkim tokovima niz proizvoda i usluga… od madraca preduzeća Nobil u smještajne kapacitete, čajeva i ostalih proizvoda Pharmameda, Bajrinih mesnih asortimana…itd.

Piše: Samer Dolovac

Može se na tu temu doći i do brašna i pitica, voća, povrća, hurmašica i baklava, ali i eksera, vrata, prozora ili razglednica, promotivnog materijala i medijskog prostora, zatim tekstilnih proizvoda, zdravstvenih i komunalnih usluga, goriva, električne energije i do hedija u vjerske objekte i tako odemo unedogled.

Sve u suštini što se proizvede ili posreduje na općini Travnik nalazi ili može da nađe svoje mjesto u turizmu da li direktno ili indirektno, pretežito ili jednim dijelom kao i stalno ili povremeno, te u tom smislu sve navedeno govori o značaju tzv. integralne funkcije turizma.

Da mnogo ne ulazim u teorije, najbolje i jeste kada domaći proizvodi i usluge čine taj servis u turizmu posebno ako se radi o autohtonostima u spoju sa inovativnošću i prepoznatljivosti kroz procese branding-a kao instrumenta marketinga savremenog doba.

blank
Sinergija travničkih brendova

Početak teksta i govori o jednom dijelu velikog značaja istočnih vrata Travnika u funkciji razvoja turizma sa njenom perspektivnom industrijskom zonom kroz spomenuta pojedina preduzeća. Nešto više o tome ću spomenuti malo kasnije.

Ugostiteljska priča istočnih vrata Travnika kreće od Bosne

Još davne 1967.g. otvori se biffe, pa se transformisa u  restoran i na koncu u motel „Bosna“ na Putićevu uz magistralnu cestu nadomak Travnika. Zanimljiv podatak je da su u ex-Jugoslaviji bili dobitnici čak četiri puta prestižne nagrade nominovane od turističkih radnika iz cijele tadašnje države pod nazivom „ Zlatna viljuška“ za kvalitet ugostiteljskih usluga uz niz drugih nagrada iza kojih stoji vrijedna porodica Fišić.

blank
Motel Bosna na Putićevu

Danas, mnogi turisti osjedaju u prigradskim naseljima Nova Bila, Putićevo i Dolac na Lašvi, uz podatak u momentu pisanja da imaju više registrovanih kreveta u svojim ugostiteljskim objektima nego što ih ima u samoj gradskoj zoni.

Bez obzira što navedena područja nemaju izražene atraktivnosti u odnosu na planinu Vlašić i gradsku zonu Travnika (ali su svakako blizu njih), te uz već spomenut tranzit, poduzetnici ovih naselja su prepoznali svoju poslovnu priliku u funkciji turizma općine Travnik već duži niz godina.

U nekom kontrastu, odmaknut, ali vrlo blizu dinamične magistalne ceste je potencijal ruralnog turizma – vikend naselje Slimena sa raznolikim objektima, pa i vilama. Nije slučajno da vlasnici sa svojim porodicama traže svoj mir na ovom području. To je svakako trend i u turizmu u smislu tražnje kvalitetnog odmora bježeći od intezivnog urbanog života, a nadomak niza atrakcija šireg područja.

blank
Naselje Slimena

Sa perspektivom tu je i niz raznolikih kuća za odmor sa prelijepim okučnicama u Polju, Grahoviku, Gornjem Docu, Vakufu i Guvnima otvarajući istočna vrata grada sa impresivnim ulazom. Mnogi kažu najljepšim u BiH i šire.

Od uspavane „Šibicare“ do Ronaldovog bicikla

U povratku na industrijsku zonu istočnih vrata Travnika vrijedno je spomenuti obilaske pretežno strukovnih grupa pogonima njenih renomiranih preduzeća, čime otvaram poglavlje relativno mladog selektivnog oblika turizma, a to je industrijski turizam.

Upoznavanje o procesima proizvodnje, asortimanima proizvoda, geneze tvornice sa svojim specifičnostima u razvoju na inovativan i slikovit način, uobličen u lijepu priču i doživljaj čine njegovu suštinu.

Na kraju krajeva mnogi bi voljeli vidjeti Ronaldov bicikl ili fabriku gdje je i kako napravljen.

Maštovitost i kreativnost mogu otvoriti istočna vrata izdašnijem industrijskom turizmu općine Travnik zajedno sa zapadnim kolegama iz tekstilne i drvne industrije.

Posebno bi dotaknuo uspavanu, jedinu kako navode fabriku na Balkanu, skoro 120 godina staru travničku šibicaru.

Može se reći da se radi o industrijskom spomeniku koji i dan danas baštini skoro pa zaboravljenim vještinama u eri upaljača.

blank
Travničke šibice

Razmišljajući o njoj, padne mi napamet stara fabrika cigle u blizini Berlina kao sadašnja perjanica industrijskog turizma tog područja. Vrijedi razmisliti na tu temu današnjim vlasnicima i mendžmentu uspavane odlične priče kroz jednu dodatnu novu perspektivnu razvojnu viziju. Zašto da ne?

Pročitajte još kolumni o turizmu u BiH

P.S. Prelijepe fotografije korištene u članku su od: Miroslava Matoševića, Centra za edukaciju mladih – Travnik, Slobodana Ličanina, motela Bosna i Best Travnika, hvala im puno!

Više s weba

Najnovije

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale hiljade članova porodica žrtava, prijatelja...

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u augustu, zatraženo povećanje kvote

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić...

U rijeci Sani kod Prijedora pronađeno beživotno tijelo žene

U koritu rijeke Sane u Prijedoru danas je pronađeno beživotno tijelo nepoznate ženske osobe - potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor

Možda vas zanima i ovo